Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Sve što već sada trebate znati o prelasku na euro

Dvojne cijene u eurima i kunama morat će biti izražene već od rujna, a kako bismo se svi na vrijeme pripremili na ove promjene, u nastavku donosimo najvažnije podatke o euru i odgovore na najčešća pitanja u vezi njegova uvođenja.

Posljednjih nekoliko mjeseci glavna tema je uvođenje eura koji će od 1. siječnja 2023. postati i službena valuta, a Vijeće Europske unije ovaj je mjesec  i službeno potvrdilo odluku o usvajanju eura u Hrvatskoj. Dvojne cijene u eurima i kunama morat će biti izražene već od rujna, a kako bismo se svi na vrijeme pripremili na ove promjene, u nastavku donosimo najvažnije podatke o euru i odgovore na najčešća pitanja u vezi njegova uvođenja.

Dvojno iskazivanje cijena

Oni koji se brinu zbog poskupljenja uslijed „zaokruživanja“ cijena mogu odahnuti jer će se velika pozornost posvetiti zaštiti potrošača i neopravdano će se povećanje cijena strogo kontrolirati, a njihovo dvojno iskazivanje onemogućit će ovakve neetične prakse.

Osim što će dvojne cijene biti naznačene u trgovinama i poslodavci će biti obavezni neto svotu plaće iskazati u dvije valute uz navođenje fiksnog tečaja konverzije. Obveza dvojnog iskazivanja odnosi se i na isplaćene otpremnine, za koje se također radnicima uručuje isprava o obračunanom i isplaćenom iznosu.

Od dvojnog iskazivanja cijena izuzeti su poslovni subjekti kada prodaju proizvode ili nude usluge na tržnicama, sajmovima, putem samoposlužnih aparata, kioska ili taksimetara, na totemima benzinskih crpki, pokretnom prodajom i u sličnim slučajevima kad je dvojno izražavanje cijena nepraktično.

Jeste li znali?

  • 1. siječnja 1999. euro je službeno postao valuta članica EU-a.
  • 1. siječnja 2002. pušten je u promet te je u 12 zemalja EU-a izvršena najveća zamjena valuta u povijesti.
  • Hrvatska je 20. država u kojoj je euro službena valuta, od ukupno 27 država članica EU.
  • Simbol € temelji se na grčkom slovu epsilon (Є) i prvom slovu riječi „Europa”, dok dvije paralelne crte simboliziraju stabilnost.
  • Novčanice su jednake u svim zemljama europodručja, a kovanice su s jedne strane jednake u svim zemljama, dok se dizajn s druge strane razlikuje od zemlje do zemlje.

Konverzija

Konverzija kunskih sredstava na svim računima biti će automatski provedena bez troškova za građane po fiksnom tečaju eura koji iznosi: 1 euro = 7,53450 kuna. Banke će 1. siječnja 2023. kunske kredite i štednje automatski prebaciti u eurske, koristeći taj fiksni tečaj konverzije, a 14 dana od datuma uvođenja eura trajat će razdoblje tijekom kojeg će građani moći plaćati i kunama i eurima, dok će im ostatak novca biti vraćen isključivo u eurima.

Tako će banke, Financijska agencija i Hrvatska pošta građanima mijenjati kune u eure bez naknade 12 mjeseci od dana uvođenja eura, a od 1.1.2023. novčanice kuna će se moći mijenjati u HNB-u bez vremenskog ograničenja, dok će kovanice kuna biti moguće mijenjati do proteka tri godine od uvođenja eura.

Kako bi najlakše konvertirali svoja sredstva, građanima se savjetuje da u razdoblju prije uvođenja eura polože gotov novac na kunske račune kako bi se kunska sredstva automatizmom pretvorila u eure na dan uvođenja eura prema fiksnom tečaju konverzije. Ako to ne uspijete učiniti do tada, ne brinite, jer ćete konverziju po fiksnom tečaju moći obaviti sami kroz cijelu 2023. godinu.

Krediti

I kad govorimo o kreditima iznosi u kunama preračunavat će se prema fiksnom tečaju konverzije, a sve isplate koje proizlaze iz ugovornog odnosa vršit će se u eurima. Postojeće ugovor s bankama neće trebati mijenjati. Od rujna 2022. do 12 mjeseci od datuma uvođenja eura banke će također biti obvezne vrijednosti dvojno iskazivati – i u kunama i u eurima.

Kako do nove valute?

Mjesec dana prije službenog prelaska na euro građani će u bankama te poslovnicama FINA-e i Hrvatske pošte moći nabaviti komplete kovanog novca eura i centa (u predinstaliranim paketima protuvrijednosti 100,00 HRK). Banke će na sam dan uvođenja eura osigurati dovoljne kapacitete za isplaćivanje gotovog novca u eurima, a bit će prilagođeni i POS uređaji.

Najčešći mitovi u vezi uvođenja eura

Krediti će narasti zbog uvođenja eura.

Neće doći do porasta kamatnih stopa zbog uvođenja eura, već se dugoročno očekuje smanjivanje kamatnih stopa i valutnih rizika. Svi iznosi će se preračunavati prema fiksnom tečaju konverzije, bez kupovnog i prodajnog tečaja, te će konverzija gotovine, depozita i kredita biti potpuno besplatna za građane i poduzeća.

Cijene proizvoda će porasti zbog zaokruživanja na više i moći će se kupiti manje za isti iznos.

Nakon konverzije potrošač ne smije biti u financijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da euro nije uveden. Zakonom o uvođenju eura tvrtkama je zabranjeno neopravdano povećanje cijena, a glavni alat u borbi protiv takve neetične prakse bit će dvojno iskazivanje cijena.

Uvođenje eura i manja potrošačka košarica negativno će se odraziti na gospodarstvo.

Uvođenje eura imat će i dugoročne pozitivne posljedice na razvoj gospodarstva jer će se povećati investicije, poboljšati uvjeti financiranja i osigurati pristup dodatnim izvorima financiranja uključujući monetarne operacije Europske središnje banke.

Dobro je znati

  • Sredstva na računima automatski će se konvertirati
  • Fiksni tečaj eura iznosi 1 euro = 7,53450 kuna
  • Zamjena gotovine biti će moguća u bankama, FINA-i i Hrvatskoj pošti 12 mjeseci od uvođenja eura bez naknade
  • 14 dana od datuma uvođenja eura trajat će razdoblje tijekom kojeg će građani moći plaćati i kunama i eurima, dok će im ostatak novca biti vraćen isključivo u eurima

Ako vas osim uvođenja eura zanimaju i druge financijske teme ili želite osvježiti znanje o osnovnim financijskim pojmovima to možete učiniti na web stranici Addiko banke Zašto ovo nismo učili u školi? koja, između ostalog, nudi i mnoge korisne savjete za upravljanje novcem.

Članak nastao u suradnji s Addiko bankom


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.