‘Švicarac’ kroji živote Hrvata: „Rata kredita porasla mi je za 1.323 kune“

‘Švicarac’ kroji živote Hrvata: „Rata kredita porasla mi je za 1.323 kune“

Franak je u svibnju ove godine premašio šest kuna i od tada nastavio šokirati građane koji otplaćuju kredite u toj valuti. U utorak je oboren rekord od 6,2 kuna, a srijeda je donijela novi šok – franak na 6,36 kuna, ili 7,8 posto više nego 1.1.2011. godine.U odnosu na prosječni tečaj “švicaraca” u srpnju prošle godine, sadašnji je tečaj papreniji 18 posto, za koliko su u godinu dana nabujale mjesečne rate kredita vezanih uz franke.

Splićanin koji otplaćuje stambeni kredit vezan uz franak za stan od 50 kvadrata ispričao je svoju priču Slobodnoj Dalmaciji. Kako kaže, kada je krajem 2005. podizao kredit u protuvrijednosti od 100.000 eura, mjesečna rata bila je 3.746 kuna, čak 1323 kune ili 35 posto manja nego danas. Prije točno godinu dana rata mu je težila 4280 kuna, 18 posto manje od današnje, dok je, primjerice, u srpnju 2008. bila 3530 kuna, čak 43,6 posto manja od sadašnje.

S dvije plaće i ukupnim mjesečnim prihodima od oko 10.000 kuna, on i supruga mogli su izdržati, no već su sad u situaciji da im cijela jedna plaća ode na kredit te strahuju od onog što im donose tečajna kretanja idućih mjeseci.

Svaka loša vijest iz Grčke, Italije, Španjolske ili Portugala podiže mu vrijednost tečaja u odnosu na euro. Tomu je tako jer kapital na svaki znak financijske nesigurnosti i vijesti o problemima s financiranjem dugova bježi u sigurne luke kakve su franak i zlato kojima onda cijene rastu. Potom se taj val prelijeva u Hrvatsku, gdje se tečaj franka prema kuni određuje putem tečaja “švicarca” prema euru.

Podijeli

Odgovori

Top