Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Svjedočanstva djece izložene govoru mržnje na internetu

Konferencijom Agencije za zaštitu osobnih podataka koja je 07. svibnja 2014. održana u Hrvatskom saboru povodom desete godišnjice njenog djelovanja, upozoreno je na jedan negativan i izuzetno opasan trend, a to je govor mržnje na internetu.

Konferencijom Agencije za zaštitu osobnih podataka koja je 07. svibnja 2014. održana u Hrvatskom saboru povodom desete godišnjice njenog djelovanja, upozoreno je na jedan negativan i izuzetno opasan trend, a to je govor mržnje na internetu.

Govoreći o tom problemu, zamjenica ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka, Dubravka Dolenc, upozorila je da je nedopustivo govor mržnje koji se sastoji od vrijeđanja i koji za isključivu svrhu  ima ponižavanje pojedinca zamatati u celofan slobode govora. Upozorila je kako su facebook profili na kojima se objavljuju fotografije osoba bez njihova pristanka s neprimjerenim i vulgarnim komentarima i potom skupljaju fanovi kao što se nekad skupljalo značke ili pikule,  što podržava i dalje raspiruje takav vid nasilja,  zloćudna bolest svakoga društva. Ukazala je da ne osuditi i sankcionirati takvo nasilje znači podržavati ga i sudjelovati u njemu te na kraju  zaključila da odgovornost nije samo individualna nego i kolektivna.

Na konferenciji je iz perspektive Ministarstva unutarnjih poslova o ovom problemu govorio zamjenik ministra unutarnjih poslova, g. Evelin Tonković, koji je upozorio da je naglo narastao broj prijava vezanih za povredu prava na internetu te istaknuo kako je u samo 4 mjeseca preko aplikacije za prijavu internetskog nasilja „Red Button-a“ u MUP pristiglo 272 prijave koje se isključivo odnose na facebook.

Voditeljica  projekata za istraživanje i razvoj e-učenja, gđa. Renata Ivanković iz  Carnet-a, istaknula je u svom izlaganju kako je nužno ulagati konstantne napore u digitalnu kompetenciju društva, a osobito onih koji imaju odgajateljsku ulogu (nastavnici u školama, roditelji itd.) i također pozvala na kolektivnu odgovornost u suzbijanju internetskog nasilja koje je osobito postalo „popularno“ među školskim vršnjacima.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, g. Zdenko Duka je svojim izlaganjem otvorio pitanje budućnosti društva koje nije sposobno najoštrije osuditi diskriminatorske ispade pojedinaca te naglasio da kritiku koja služi kao regulator demokratskog društva treba jasno razgraničiti od govora mržnje. Također, upozorio je i na ulogu i odgovornost medija, a osobito elektroničkih, u suzbijanju govora mržnje na internetu.

Međutim, prisutnima će najviše u sjećanju ostati drugi dio konferencije u kojem je jedna ženska osoba pričala o osobnom iskustvu kada je postala meta uvredljivih i vulgarnih komentara i like-ova jedne tzv. „grupe mržnje na facebooku“ baš u trenutku kad se zalagala da se dotična grupa ukine.

Nakon toga uslijedio je još potresniji dio kada su ambasadori privatnosti Maja Vučić i Igor Mešin čitali priče jedne djevojčice i jednog dječaka koji su bili izloženi vršnjačkom nasilju na internetu, a koliko su ta svjedočanstva potresla sve prisutne najbolje govori činjenica da je u posljednji čas otkazan nastup ambasadora privatnosti Gabi Novak i Đanija Stipaničeva za koje je programom bilo predviđeno da otpjevaju nešto za kraj. Međutim,  nakon tih potresnih priča priznali su da ne mogu smoći snage za pjesmu, a konferencija je završila kratkim obraćanjem prisutnima  ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka, Ante Rajkovače koji se ukratko predstavio i podijelio uzvanicima prigodne poklone pokrovitelja Trend Micro – softverske pakete za zaštitu računala na društvenim mrežama zahvalivši se pri tom pokroviteljima događanja.

Agencija je za ovu priliku izradila i edukativni plakat „10 koraka protiv govora mržnje na internetu“ kojeg se može preuzeti sa web stranice www.azop.hr i njegove savjete primjenjivati i poticati druge da to isto čine.

Agencija se ovom prilikom zahvaljuje onim tvrtkama koje su prepoznale ovu inicijativu koja se bez njihove financijske i logističke pomoći ne bi ostvarila , a to su vodeći proizvođač sigurnosnih softvera za računala – Trend Micro, domaći prehrambeni lanac – Konzum i marketinška agencija Unex grupa.

Zahvaljujemo i Soundset grupi koja je razumjela važnost ustupanja svog medijskog prostora edukativnim porukama koje promiču i štite ljudska prava.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

U našoj kulturi ne postoji svijest o važnosti financijske pismenosti čemu je dokaz i činjenica da ona u hrvatskom obrazovnom sustavu nije uopće ili...

Lifestyle

Donosimo neke od super ideja kako biste se pobrinuli da najdraže osobe u Vašem životu, dožive istinsku čaroliju Božića.

Lifestyle

Kroz ovu sportsku avanturu, djecu od 10 do 15 godina vodit će Ratko Štritof i tim educiranih voditelja i trenera, u potpuno sigurnim i...

Komunikacija

Društvene mreže postale su oblik svakodnevne privatne, ali i poslovne komunikacije.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.