Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Svjetska banka – ne treba vam MMF, pokrenite se sami!

Hrvatska ne treba tražiti financijsku pomoć MMF-a, već treba ubrzati gospodarske reforme i suočiti se s problemom različitih političkih interesnih skupina, izjavio je u četvrtak predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj Nohgjoo Hahm, prenosi Reuters…

Hrvatska ne treba tražiti financijsku pomoć MMF-a, već treba ubrzati gospodarske reforme i suočiti se s problemom različitih političkih interesnih skupina, izjavio je u četvrtak predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj Nohgjoo Hahm, prenosi Reuters...

Hrvatska se nada dovršiti pristupne pregovore sa EU do kraja lipnja ove godine i, nakon dvije godine recesije, postići gospodarski rast od 1,5 posto u 2011.

No, hrvatsko gospodarstvo treba hitno restrukturiranje kako bi se stvorila povoljnija klima za strana ulaganja, rekao je Hahm u intervjuu za Reuters.

Smanjiti ulogu države

– Na monetarnoj strani nema prostora za manevriranje, ali ima na fiskalnom polju. Također, mora se smanjiti uloga države – istaknuo je.

Prije gospodarske krize, rast hrvatskog BDP-a kretao se između 4 i 5 posto, zahvaljujući turizmu, koji u njemu sudjeluje s 20 posto, potrošnji građana i državnim ulaganjima.

No, visoki troškovi servisiranja vanjskog duga, naraslog posljednjih godina, sada predstavljaju opterećenje krhkom gospodarskom oporavku.

Hrvatska nije „samo” turizam

– Gospodarstvo se ne može oslanjati samo na turizam. Hrvatska se mora okrenuti rastu temeljenom na privatnom sektoru, odnosno na proizvodnji – istaknuo je Hahm.

Po njegovim riječima, vladin program gospodarskog oporavka cilja na glavne slabe točke nacionalne ekonomije – visok trošak javne uprave, rigidno radno zakonodavstvo, sporu procedura stečaja i preveliku uloga države u gospodarstvu.

– Pa ipak, primjena je sporija nego što se očekivalo, jer se politički ciljevi često kose s gospodarskim ciljevima, a postoje i jake interesne skupine koje se protive promjenama – rekao je Hahm.

Fale vam strana ulaganja

– Neke strukturalne promjene, kao što je reforma zdravstvenog ili mirovinskog sustava, trebaju vremena da bi dale rezultata. No, Hrvatska bi mogla odmah učiniti više za privlačenje što više stranih ulaganja koja također donose rast – istaknuo je predstavnik Svjetske banke.

U nedavnoj anketi Reutersa, analitičari su predvidjeli da će u izbornoj godini država zadržati visoku javnu potrošnju te su upozorili na rizik da će Hrvatska zatražiti pomoć MMF-a u iduće dvije godine, kao što su to učinile Bugarska i Srbija.

– Naravno, to je suvereno pravo, ali Hrvatska trenutno ima devizinih rezervi daleko iznad optimuma i ne treba financijsku pomoć MMF-a… Ono što je Hrvatskoj potrebno je provedba reformi bez odgađanja – istaknuo je Hahm.

Napisao

Preporučujemo

Poduzeća

Nord ima novu outlet prodavaonicu u Zagrebu, adresa je Zagrebačka cesta 217, a kupce čeka roba snižena i do 70 posto.

Edukacija

Prvi put u Hrvatskoj, od 18. do 19. rujna ove godine, u Zagrebu će se održati potpuno besplatni dvodnevni zdravstveno komunikacijski summit.

Turizam

U godinu dana, koliko je prošlo otkad je otvorio svoja vrata; Glamping Village Terma Tuhelj postao je prepoznatljiv među ljubiteljima luksuznog odmora, ali i...

Edukacija

Ivan Rado puno je poznatiji po svom nicku Malajski Tapir. Naš možda i najpoznatiji YouTube influencer i strastveni gamer, odustao je od karijere medicinskog...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.