Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Svjetska banka: Europska svjetska kriza naštetit će svim regijama svijeta

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim upozorio je u srijedu da će europska dužnička kriza naštetiti većini regija svijeta te da je od vitalnog značaja zaštititi snažan gospodarski napredak u posljednjih desetak godina u zemljama u razvoju.

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim upozorio je u srijedu da će europska dužnička kriza naštetiti većini regija svijeta te da je od vitalnog značaja zaštititi snažan gospodarski napredak u posljednjih desetak godina u zemljama u razvoju.

U svom prvom javnom govoru otkako je 1. srpnja preuzeo kormilo Svjetske banke, Jim Yong Kim je rekao da bi, čak i ako kriza u eurozoni bude suzbijena, još uvijek mogla smanjiti rast u većini svjetskih regija za čak 1,5 posto.

Velika kriza u Europi mogla bi smanjiti bruto domaći proizvod u zemljama u razvoju za 4, pa i više posto, što bi izazvalo duboku globalnu recesiju, kazao je Kim.

“Takvi događaji prijete mnogim nedavnim dostignućima u borbi protiv siromaštva”, rekao je, ističući da je tijekom posljednjeg desetljeća rast gospodarstava gotovo 30 zemalja u razvoju iznosio 6 ili više posto godišnje.

Ističući da su institucije koje se bore protiv siromaštva u svijetu pred velikim izazovima, Kim je rekao da je njegov prioritet zaštita razvojnih postignuća od gospodarskih rizika, kao što je kriza u eurozoni, koja je već pritisnula rast u velikim gospodarstvima, poput kineskog.

Zasad se čini da su najsiromašnije zemlje svijeta donekle izolirano od krize u eurozoni, jer nisu previše izložene globalnim financijskim tržištima. No, Kim je rekao da nitko neće biti pošteđen te je pozvao europske političare da poduzme nužne korake za vraćanje stabilnosti.

“Treba biti jasno da ono što se događa u Europi danas utječe i na ribara u Senegalu i na softverskog programera u Indiji”, izjavio je Kim.

Istaknuo je i da su potrebne reforme kako bi se održale visoke stope rasta, čak i u brzorastućim gospodarstvima. Zemlje sa srednjim dohotkom trebaju modernizirati svoje ekonomske strukture i stvarati nova radna mjesta kako bi zadovoljile rastuća očekivanja svojih stanovnika, kazao je Kim.

Za razliku od prethodnih čelnika Svjetske banke, Kim je liječnik i antropolog, a ne političar, bankar ili karijerni diplomat. Njegov rad je usmjeren na zdravstvenu zaštitu siromašnih, bila to borba protiv tuberkuloze na Haitiju i u Peruu ili borba protiv AIDS-a u ruskim zatvorima.

Napisao

Preporučujemo

Poduzeća

Nord ima novu outlet prodavaonicu u Zagrebu, adresa je Zagrebačka cesta 217, a kupce čeka roba snižena i do 70 posto.

Edukacija

Prvi put u Hrvatskoj, od 18. do 19. rujna ove godine, u Zagrebu će se održati potpuno besplatni dvodnevni zdravstveno komunikacijski summit.

Turizam

U godinu dana, koliko je prošlo otkad je otvorio svoja vrata; Glamping Village Terma Tuhelj postao je prepoznatljiv među ljubiteljima luksuznog odmora, ali i...

Edukacija

Ivan Rado puno je poznatiji po svom nicku Malajski Tapir. Naš možda i najpoznatiji YouTube influencer i strastveni gamer, odustao je od karijere medicinskog...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.