Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Crobex prije i poslije Sanadera – ulagači se uplašili promjena

Snažna je volatilnost obilježila ovotjedno trgovanje na Zagrebačkoj burzi. Naime, do srijede promet je bio prilično nizak, sve dok mediji nisu prenijeli informaciju o ostavci premijera Sanadera. Nakon toga likvidnost je rapidno porasla, kao što su i pritisci na prodaji ojačali. Crobex je toga dana dno dosegnuo na minus sedam posto.

Snažna je volatilnost obilježila ovotjedno trgovanje na Zagrebačkoj burzi. Naime, do srijede promet je bio prilično nizak, sve dok mediji nisu prenijeli informaciju o ostavci premijera Sanadera. Nakon toga likvidnost je rapidno porasla, kao što su i pritisci na prodaji ojačali. Crobex je toga dana dno dosegnuo na minus sedam posto.

Ta je šokantna vijest izazvala golemu neizvjesnost među ulagačima s obzirom na to da je ostavka dana u trenutku kada se Hrvatska suočava s teškim gospodarskim padom i lošim makroekonomskim pokazateljima.

Sanader uzdrmao burzu

Ti su politički događaji imali negativan efekt na burzu te je Crobex nastavio gubiti na vrijednosti u četvrtak i petak. Ukupno je na tjednoj razini pao za 8,81 posto, na 1725 bodova. Ukupna je vrijednost ostvarenih transakcija dosegnula 175 milijuna kn i najveći su udio u prometu ostvarile Hrvatske telekomunikacije, koje su se za vrijeme jakih ovotjednih burzovnih oscilacije istaknule stabilnošću. Naime, na 48,2 milijuna kn prometa blago su izgubile na cijeni te završile tjedan na 218,07 kn.

T-Hrvatski telekom, vodeći davatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, najavio je da će Grupa u sklopu nastavka programa smanjenja troškova smanjiti broj radnika za 190, ali nakon odobrenja programa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o zbrinjavanju radnika i dovršetka formalne procedure s Radničkim vijećem. To predstavlja trošak od 86,4 milijuna kn, za što je novac najvećim dijelom već rezerviran u financijskim izvještajima 2008. godine.

Brodari završili tjedan u minusu

Gubitnikom u građevinskom sektoru možemo proglasiti IGH, jer je na 17,8 milijuna kn vrijednosti transakcija pao za nešto manje od 20 posto. Ingra se također ne može pohvaliti svojim performansama zbog minusa od 18,1 posto te padom na 38,72 kn.

Svaki je predstavnik brodarskog sektora također pretrpio cjenovne spustove te je najviše pojeftinila Uljanik-plovidba. Pad od 12,6 posto zabilježila je Atlantska plovidba, koja je ujedno bila i najaktivnija brodarska dionica.

Jadroplov je pak petak zaključio na 162,00 kn, što predstavlja gubitak na cijeni od 16,6 posto. Jedna je od rijetkih zelenih dionica na ZSE ovaj tjedan bila ona Čakovečkih mlinova, zbog porasta od 3,8 posto, na 3116,00 kn. (Diana Knezović brokerica je i investicijska savjetnica u Ilirika vrijednosnim papirima)

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Rastuću krizu treba iskoristiti kao priliku! Složili su se oko toga govornici konferencije Poduzetnički mindset čije je četvrto izdanje, održano u zagrebačkoj Laubi, nosilo...

Financije

Upravo je pad BDP-a dva kvartala za redom uvriježeni kriterij prema kojemu se određuje je li neko gospodarstvo ušlo u recesiju pa je opravdano...

Edukacija

Danas se u zagrebačkoj Laubi u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održala konferencija „Kako preživjeti krizu u lancima vrijednosti“, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog...

Financije

Gotovo 70.000 subjekata koji zapošljavaju 225.000 zaposlenika značajnije je pogođeno pandemijom koronavirusa.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.