Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Tko bi mogao biti novi predsjednik zagrebačkog SDP-a?

Vodstvo najmoćnije SDP-ove podružnice u zemlji, ne donosi samo stranački prestiž, već i moć realnog utjecaja na zbivanja u stranci, što tri aktualna kandidata za to mjesto dobro znaju.

Vodstvo najmoćnije SDP-ove podružnice u zemlji, ne donosi samo stranački prestiž, već i moć realnog utjecaja na zbivanja u stranci, što tri aktualna kandidata za to mjesto dobro znaju.

Nakon što je Aleksandra Kolarić, bivša glasnogovornica Vlade Ivice Račana i aktualna predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću, najavila svoju kandidaturu za potpredsjednicu zagrebačkog SDP-a, predstojeća borba za čelnu poziciju jedne od najmoćnijih političkih organizacija u zemlji dobila je novu dimenziju. Vodstvo najmoćnije SDP-ove podružnice u zemlji, naime, ne donosi samo stranački prestiž, već i moć realnog utjecaja na zbivanja u stranci, što tri aktualna kandidata za to mjesto dobro znaju.

Najmlađi od njih, Davor Bernardić, posljednjih godina bio je definitivno jedna od SDP-ovih zvijezda u usponu. Mlad, obrazovan, privlačne vanjštine, dostupan medijima, sve do jeseni 2012. godine i kampanje za predstojeće lokalne izbore bio je uzoran primjer mladih snaga SDP-a, onih koji su stranci trebali osigurati kontinuitet uspješnosti. Međutim, zbog političkog soliranja i šuma u komunikaciji s Iblerovim trgom Bernardić je otvorio sezonu lova na samog sebe, a stranku stavio u nezgodan položaj.

Kao čelnik zagrebačkog SDP-a, on je formalno odgovoran za najlošiji izborni rezultat stranke u glavnom gradu od 1995. godine. Ta činjenica, zajedno s njegovim toplo-hladnim odnosom s vrhom stranke ide na ruku ostalim protukandidatima, a u konačnici bi moglo rezultirati da mladi lav dospije u politički ćorksokak.

S druge strane, aktualni ministar poduzetništva Gordan Maras pokazao se politički znatno lukavijim. Tek nešto stariji od Bernardića, Maras je akumulirao značajni politički staž i tijekom vladavine Ive Sanadera prometnuo se u jednog od najglasnijih (najotrovnijih) kritičara Vlade u Saboru. Naravno, odlaskom u Vladu svoju retoriku je utišao gotovo do mjere nezamjetljivosti, iako se, prema analitičarima, relativno dobro snašao u resoru za koji ima tek osnovne kvalifikacije. Ipak, Maras je zadržao utjecaj na terenu i u isto se vrijeme uspio distancirati od turbulencija u gradskoj organizaciji.

S druge strane, pravo je pitanje što se dogodilo s njegovim dugogodišnjim prijateljstvom s Davorom Bernardićem, odnosno, je li Marasova kandidatura znak zahlađivanja međusobnih odnosa ili je možda čak i riječ o dogovorenom, zajedničkom djelovanju?

Mirando Mrsić se pak od svih kandidata najviše odlikuje ključnom političkom vrlinom – strpljivošću. Čovjek koji je kao specijalist hematolog i jedan od pokretača Zaklade Ana Rukavina izgradio zavidnu liječničku karijeru, a kao direktor kampanje doprinio uspjehu Ive Josipovića na predsjedničkim izborima, nekoliko je puta do sada od stranačkog vrha bio preskočen u podršci za funkcije koje je po backgroundu zaslužio. Hoće li se to promijeniti?

Mrsiću, naime, uz zavidnu biografija ide u prilog i imidž radoholičara, respektabilna potpora u javnosti (iako vodi jedno od najsloženijih i najomraženijih ministarstava), otvoren odnos s „običnim“ članovima stranke te dobri odnosi s Ivom Josipovićem, ali i Zoranom Milanovićem. Međutim, hoće li mu snažne reference biti dovoljne za pobjedu, još uvijek se ne može sa sigurnošću reći.

Najbolje rješenje u politici nije uvijek i pobjedničko, no već u ovom trenutku sigurno je kako izbori donose ne samo sraz generacija i načina razmišljanja, već i izazov aktualnom stranačkom vodstvu. Eventualna pobjeda unutarstranačke opozicije Zoranu Milanoviću imala bi snažan utjecaj na daljnje djelovanje SDP-a i same Vlade u preostalom razdoblju njenog mandata.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.