Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Tko je sve dobio jamstva HAMAG Investa?

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je kako će za svaki odobreni projekt građani moći vidjeti o kojoj tvrtki je riječ te iznos jamstva za kredite koje je dobila. Napominje kako se radi o jamstvima za kredite, što znači da nema govora o nikakvoj bankarskoj tajni

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je kako će za svaki odobreni projekt građani moći vidjeti o kojoj tvrtki je riječ te iznos jamstva za kredite koje je dobila. Napominje kako se radi o jamstvima za kredite, što znači da nema govora o nikakvoj bankarskoj tajni

Na internet stranicama Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG Invest) od danas se mogu vidjeti podaci o dodijeljenim jamstvima malim i srednjim poduzetnicima.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na današnjoj konferenciji za novinare kazao je kako će za svaki odobreni projekt građani moći vidjeti o kojoj tvrtki je riječ te iznos jamstva za kredite koje je dobila.

Napominje kako se radi o jamstvima za kredite, što znači da nema govora o nikakvoj bankarskoj tajni, što se dosta često može čuti kada državne institucije daju odgovore zašto se ne mogu dati određeni podaci.

Na stranici je 58 jamstava, svaki mjesec će se podaci ‘osvježiti’, a ambicija je da do kraja godine stranica bude oko brojke 500 koliko bi jamstva trebalo biti odobreno ove godine.

Maras je istaknuo kako je ovo iskorak u radu i transparentnosti i očekuje da i druge državne institucije koje se bave kreditiranjem postupe na isti način.

Na upit novinara je li to prozvao HBOR, Maras je rekao kako nije nikoga prozvao već ističe kako je dobro da sve institucije države budu transparentne i pokažu na koji način podupiru poduzetnike.

Iznio je i podatke za prvi kvartal ove godine u kojem je Hamag izdao 123 jamstva, za razliku od istog razdoblja lani kada je izdano 31 jamstvo. Kroz jamstvene programe HAMAG-a poduprijeto je 462 milijuna investicija, za razliku od 128 milijuna kuna u istom razdoblju lani.

I predsjednik Uprave HAMAG Investa Darko Liović se slaže kako je bitno da sve što se radi bude transparentno, građani imaju pravo znati na što se troše državna sredstva, a na ovaj će se način moći pratiti kako država pomaže poduzetnicima u realizaciji njihovih ideja.

Na pitanje podržava li prijedlog direktora Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom da se direktori državnih poduzeća biraju putem javnih natječaja, Maras je kazao kako je taj prijedlog u proceduri i treba se o njemu očitovati.

No on osobno misli da što se tiče nadzornih odbora i skupština, država tu ima svoje predstavnike i kao vlasnik mora participirati i nadzirati poslovanje, a dobro bi bilo da se direktori javnih tvrtki biraju putem javnih natječaja.

Naravno, opet NO odlučuje i Vlada koga će angažirati, ta osoba mora imati reference i kvalitetu da vodi tvrtku, što ne znači da sada nemaju, jer i do sada su birali direktore po njihovim referencama, no ne bi bilo loše da se biraju putem javnih natječaja, kazao je.

Na pitanje slaže li se kako se u nekim tvrtkama dosadašnji izbor pokazao kao fijasko, Maras je rekao kako to ne bi povezivao niti sa jednom tvrtkom već sa budućim načinom rada i upravljanja državnom imovinom.

Taj prijedlog ne treba povezivati sa onim što se dešavalo proteklih godina, i do sada su se birali ljudi na osnovu njihovih referenci, uvjereni kako mogu odraditi posao u javnim poduzećima, kazao je.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.