Tko ne želi primiti nacističke ratne zločince?

Tko ne želi primiti nacističke ratne zločince?

Prema podacima Ministarstva pravosuđa SAD-a koje je analizirao Associated Press, najmanje deset osumnjičenih nacističkih ratnih zločinaca koji su na temelju sudskog naloga trebali biti deportirani od strane Sjedinjenih Američkih Država nikada nije napustilo zemlju, prenosi Fox News. Četiri od njih i dan danas žive u SAD-u. AP piše da osnovni razlog njihove ne deportacije leži u činjenici da ih niti jedna druga zemlja nije htjela primiti.

To je trenutno slučaj sa Vladas Zajanckauskasom (97) iz Suttona u Massachusettsu, Theodorom Szehinskyjem (89) iz West Chestea u Pennsylvania, Jakiw Palijem (89) iz New Yorka i Ivanom Kalymonom (92) iz Troya u Michiganu. Svi su oni u istim godinama života, državljanstvo SAD-a im je oduzeto i naređena deportacija. U iščekivanju deportacije, kroz godine pravne borbe protiv nje, ostvarili su socijalnu sigurnost i druge javne koristi. Deseci drugih nacističkih ratnih zločinaca u SAD-u su također ostvarili pravo na socijalnu sigurnost.
Sjedinjene Američke Države na temelju dokaza o umiješanosti u nacističke ratne zločine mogu deportirati ljude, ali takvim ljudima ne mogu suditi jer se navodni zločini nisu dogodili na američkom tlu. Suditi im mogu samo države u kojima su zločini počinjeni ili naručeni, pod uvjetom da osumnječenici tamo i završe. U 34 godine postojanja, Agencija za pronalaženje i deportaciju nacističkih osumnjičenika, Ministarstva pravosuđa SAD-a, pokrenula je postupak protiv 137 osoba. Najmanje 66 deportirani su, 20 ih je umrlo, dok su ostali slučajevi u tijeku.

U najmanje 20 drugih slučajeva, američki dužnosnici složili da neće nastaviti, ili provesti nalog za deportaciju. Kao najčešći razlog navodi se loše zdravstveno stanje. U nekim slučajevima, u zamjenu za suradnju u nekim drugim istragama američka vlada složila se da neće podnijeti nalog za deportaciju. No, ključni kamen spoticanja je nedostatak političke volje od strane zemalja u Europi, da prihvate osobe kojima je izdan nalog za deportaciju. “Bez ikakve sumnje, frustrira nas nesposobnost da provedemo naloge za deportaciju koje smo primili od saveznih sudova. Ne možemo ih provesti jer vlade u Europi odbijaju primiti ove ljude natrag, ” rekao je Eli Rosenbaum, dugogodišnji šef Agencije.

Podijeli

Odgovori

Top