Treba li vašoj tvrtki „ISO certifikat“?

ISO je međunarodna organizacija koja se već više od sedamdeset godina bavi izradom međunarodno prihvaćenih normi odnosno standarda. A međunarodno prihvaćene norme ili standardni su zaslužni da se mnoge stvari u našem svijetu odvijaju glatko i neprimjetno, kao u dobro uređenom hotelu.

Jeste li se ikad upitali kako to da vaša kartica ulazi u svaki bankomat u zemlji i inozemstvu, da žarulja bilo kojeg proizvođača kupljena u bilo kojoj samoposluzi pristaje u grlo vaše noćne svjetiljke i da u svaku utičnicu u vašoj kući možete priključiti po želji glačalo, perilicu, televizor, kompjutor, usisavač ili bilo što drugo?

Iznenadili biste se što se sve može normirati. Od metoda istraživanja tržišta i javnog mnijenja do zadnjeg vijka na vašem automobilu. Od načina pisanja datuma, od znakova upozorenja i opasnosti pa do digitalnog kodiranja audiovizualnih signala za primjenu u multimediji – što god ovo posljednje značilo.

A možda ste primijetili da su u Europskoj uniji od prije nekoliko godina i punjači mobitela normirani, odnosno univerzalni, što dugo nije bio slučaj i što nam je u to vrijeme svima otežavalo život.

Iako se certifikat kolokvijalno zove „ISO certifikat“, organizacija ISO ne izdaje certifikate, ni taj niti ikakav drugi.

Certifikate izdaju certifikacijske kuće.

Što je ISO 9001?

ISO 9001 „Quality management systems – Requirements“, odnosno „Sustavi upravljanja kvalitetom – Zahtjevi” je norma koju su u okviru organizacije ISO izradili svjetski stručnjaci za kvalitetu. I to vrlo uspješna.

Rječnikom biznisa bismo rekli – to je ISO-ov najprodavaniji proizvod. U njoj su pobrojani svi zahtjevi koje neka organizacija mora ispuniti, ako želi pokazati da ima i primjenjuje međunarodno priznati sustav upravljanja kvalitetom.

Kad kažemo neka organizacija, mislimo zaista na organizacije bilo koje vrste (profitne ili neprofitne, trgovačko društvo, udruge ili ustanove pa i tijela državne uprave), veličine i područja djelovanja. Pokazati i dokazati kome? Prije svega, svojim kupcima, korisnicima svojih usluga. Kako bi oni povjerovali da će i prvi i drugi i stoti i svaki sljedeći proizvod koji kupe biti iste dogovorene kvalitete.

Oni koji se bave kvalitetom će vam reći „ISO 9001 nije čarobni štapić, već kutija s alatom”. I to je istina. Jedino su upute za upotrebu tih alata prilično nejasne. Što je razlog da mnoge tvrtke angažiraju konzultanta.

Što je „ISO certifikat“

 

Ima pozlaćeni obrub, logo i žig certifikacijske kuće i na njemu obično piše:

„Ovime se potvrđuje da tvrtka ta i ta ima sustav upravljanja kvalitetom u skladu sa zahtjevima ISO 9001:2015 za poslove te i te”

Pa sve onda još i na engleskom.

Šalu na stranu, ako je do sada izdano više od milijun takvih certifikata, ako ćete ih naći ne samo na zidovima direktorskih soba već i na ambalažama proizvoda i na službenim automobilima, ne bi li svatko trebao znati što se krije iza tog (najčešće skupo plaćenog) komada papira?

Najkraće rečeno, „ISO certifikat“ izdaju certifikacijske kuće kao formalni dokaz da su provjerile i uvjerile se kako dotična organizacija ispunjava sve zahtjeve norme ISO 9001.

Nastavak ovog teksta je u knjizi Plivati poslovnim vodama i ostati živ – Priručnik za poduzetnike, menadžere i one koji se tako osjećaju

Podijeli

Odgovori

Top