Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Trećina kontrolera smatra osobnost svog menadžera nedostatkom u poslovanju

Otkrijte kako financirati projekt iz EU fondova

Na nedavno održanoj osmoj hrvatskoj konferenciju o kontrolingu, poduzeće Altius savjetovanje provelo je istraživanje s ciljem otkrivanja stanja u hrvatskoj kontrolerskoj zajednici. U istraživanju Altius savjetovanja sudjelovalo je 35 istaknutih članova kontrolerske zajednice čiji su odgovori na pet postavljenih pitanja pomogli detektirati ključne probleme u kontrolerskoj praksi.

Altius - Graf 1

Utjecaj osobnosti na poslovni uspjeh

S obzirom da bihevioralna ekonomija govori o tome kako osobnost utječe na donošenje menadžerskih odluka na osmoj konferenciji o utjecaju osobnosti na poslovne rezultate govorila je dr. med. Helena Međugorac, spec. psihijatar. Sudionici istraživanja se slažu da osobnost menadžera svakako utječe na psolovni uspjeh, a gotovo trećina ispitanih (29%) misli da osobnost njihovog šefa negativno djeluje na poslovne rezultate. Ako uzmemo u obzir čitav niz zahtjevnih prepreka s kojima se u svakodnevnom poslovanju susreću menadžeri, brojka od 29 % nikako nije zanemariva.

Altius - Graf 2

Andreja Švigir, direktorica tvrtke Altius savjetovanje izjavila je:  „Istraživanja koja provodimo na godišnjoj razini pomažu detektirati privremene, ali što je još važnije i trajne probleme kontrolerske zajednice. Tako vrijedi istaknuti da se i nadalje kao jedan od glavnih problema ističe nespremnost uprave na implementaciju kontrolerskih preporuka.

Što muči kontrolere?

Kada je riječ o pitanjima koja se tiču kontrolerske zajednice nameće se zaključak da je kontolerska zajednica podijeljena, kao i sve druge skupine u hrvatskom društvu. Stoga je za istaknuti podatak da 51 posto ispitanika tvrdi da je njihova uprava samo djelomično spremna usvojiti njihove preporuke, dok je njih 49 posto spremno kontrolerske preporuke usvojiti u potpunosti.

Altius - Graf 3

Vrijedi istaknuti da nitko od ispitanih nema iskustva kategoričkog odbijanja prihvaćanja preporuka, što je dobra vijest za kontrolere. Situacija je još neizvjesnija kada je riječ o najvećem problemu u kontrolerskoj praksi, gdje su se ispitanici podijelili u tri gotovo jednake skupine. Tako 34 posto njih kao ključni problem ističe prevelika očekivanja od kontrolinga u ispravljanju pogrešnih odluka uprave, a jednako toliko ih se odlučilo i za  nerazumijevanje zaduženja kontroling odjela. Jedva nešto manje ispitanika, odnosno 32 posto kontrolera smatra da je nespremnost na implementaciju kontrolerskih preporuka najveći problem s kojim se susreću.

Pročitajte još:

Novosti

Najveća odluka koju kompanija donosi upravo ona o imenovanju menadžera.

Ljudski resursi

Prije nego što su postali dobri lideri, bili su zaposlenici.

Izdvojeno

Za postati bolji menadžer potrebno je „izbrusiti“ vještine vođenja, a taj apsolutno vrijedan cilj možete dostići samo ako znate na što se morate usredotočiti.

Novosti

Znate li gdje ima najviše menadžerica na svijetu? Ne znamo jeste li iznenađeni ali Karipsko otočje ima najveći postotak menadžerica na svijetu i to...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.