Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Tri programa jedan cilj – spasiti prezadužene!

Europska unija osmislila je tri financijska programa za pomoć članicama eurozone koje su prezadužene i koje iz vlastitih snaga nisu u mogućnosti vratiti svoje dugove. Prvi program tiče se Grčke – naime za potrebe spašavanja i pomoć ovoj zemlji članice eurozone i neke zemlje članice EU-a, su u travnju 2010. godine osnovale “Fond za kredite pomoći Grčkoj”.

Europska unija osmislila je tri financijska programa za pomoć članicama eurozone koje su prezadužene i koje iz vlastitih snaga nisu u mogućnosti vratiti svoje dugove. Prvi program tiče se Grčke – naime za potrebe spašavanja i pomoć ovoj zemlji članice eurozone i neke zemlje članice EU-a, su u travnju 2010. godine osnovale "Fond za kredite pomoći Grčkoj".

Prema tom programu, prenosi Deutsche Welle, Grčka bi do 2013. godine trebala primiti kredit u sveukupnoj vrijednosti od 80 milijardi eura. Osim toga i Međunarodni monetarni fond također je pristao Grčkoj pomoći s još dodatnih 30 milijardi eura. Sa ovih, ukupno 110 milijardi eura pomoći, Grčka bi tijekom 2012. godine trebala biti u stanju sama dizati kredite uz prihvatljive kamate.

No, financijski stručnjaci trenutnu situaciju u Grčkoj ocjenjuju izuzetno lošom i procjenjuju da će njoj biti potreban još jedan kredit u visini od 40 do 60 milijardi eura i to do 2013. godine.

Drugi veliki financijski program pomoći – European Financial Stability Facility EFSF – razvijen je u ljeto 2010. godine u Luksemburgu. Riječ je o programu financiranom od strane država eurozone a na njegovom čelu se nalazi Nijemac Klaus Regling. EFSF teoretski može neku zemlju, svoju članicu, pomoći i s do 440 milijardi eura. Ovoj sumi se može dodati oko 60 milijardi eura iz državnog proračuna europske komisije i 250 milijardi Međunarodnog monetarnog fonda. Time EFSF raspolaže s oko 750 milijardi eura.

Više o trećem programu doznajte na portalu Poslovni.hr

Napisao

Pročitajte još:

Edukacija

Konferencija pod nazivom „Dublja integracija za jaču Europu“ pružit će platformu za raspravu renomiranih domaćih i međunarodnih stručnjaka o zajedničkoj strategiji za unutarnje uređenje...

Novosti

Posljednja istraživanja pokazuju da su među poslovnim korisnicima najzastupljeniji pozivi prema članicama EU te pozivi i surfanje dok se nalaze u roamingu EU.

EU fondovi

EU treba proračun prilagođen ciljevima i u kojem se svaki euro troši u korist građana.

EU fondovi

Hrvatska je tijekom 2015. godine u proračun Europske unije uplatila nešto više od 3 milijarde kuna, dok su istodobno Hrvatskoj iz EU proračuna doznačena sredstva...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.