Tri stvari koje zaposlenici cijene više od plaće

Tri stvari koje zaposlenici cijene više od plaće

Iako je novac izuzetno važan, htjeli to priznati ili ne, on nije glavni motivator u svakodnevnom izvršavanju poslovnih obveza zaposlenika. Ono što motivira vlasnika poduzeća često nije pokretačka snaga zaposlenika kojima bi se umjesto novca mogla ponuditi prilika za pozitivni utjecaj.

Što to zapravo znači? Novac može biti otegotna, iritirajuća okolnost, posebno ako naknada za obavljeni rad niti izbliza ne zadovoljava (osnovne) potrebe zaposlenika. Umjesto toga, zaposlenici se vrlo često dobro osjećaju na poslu ako znaju da rade korisnu stvar za svoju tvrtku ili imaju pozitivan utjecaj na društvene potrebe. Obavljaju li djelatnici nešto važno i smisleno, dolazit će motivirani na posao i biti više odani timu i misiji tvrtke. U tu svrhu, poslodavac bi trebao voditi ”brigu” o tri ključne stavke:

1. Omogućite svom zaposleniku da postane „majstor“ svog zanata, da razvije vještine potrebne za svakodnevno izvršavanje zadataka. Većina zaposlenika voli edukacije, dodatna obrazovanja te se smatraju se važnijim za tvrtku kada im poslodavac omogući doškolavanje.

2. Od presudne je važnosti da se svaki zaposlenik osjeća kao dio tima u poduzeću. Vaš zadatak mora biti da se svaki zaposlenik osjeća dobrodošlim. Stvorite prijateljsko okruženje u kojem će zaposlenici komunicirati preko odjela u kojima rade. Stvorite zajednicu uz poštivanje osobnosti, dakle bez (napadnog) zadiranja u tuđi rad i ugrožavanje intimnosti zaposlenika. Na taj način će svaki djelatnik u tvrtki znati tko što i kako radi, a opet nitko se neće osjećati, recimo, špijuniranim.

3. Djelatnik je motiviran samo ako se njegov posao uzima kao bitan dio cjeline. Zato, dajte smisao njihovom radu. Budete li dali do znanja radniku da dobro i kvalitetno obavlja postavljene zadatke i da je čvrsta karika vašega tima, osjećat će se korisno i još ozbiljnije shvaćati svoj posao.

Podijeli

Odgovori

Top