Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Tvrtke sve više ulažu u forenzičku analizu podataka

Istraživanje je provedeno među 665 rukovoditelja u različitim industrijama diljem svijeta s ciljem boljeg razumijevanja važnosti forenzičke analize podataka. Termin forenzička analiza podataka (FDA – eng. forensic data analytics) odnosi se na sposobnost prikupljanja i korištenja podataka, kako onih strukturiranih (primjerice podaci o glavnoj knjizi ili o transakcijama), tako i nestrukturiranih (primjerice elektronska pošta ili zvučni zapisi), s ciljem sprječavanja, otkrivanja, praćenja ili istraživanja potencijalnih prijevara, nepravilnosti ili neusklađenosti u poslovanju.

Istraživanje je pokazalo da je FDA za tvrtke ključni faktor pri upravljanju širokim rasponom rizika. Zanimljivo je kako je kod 77% ispitanika područje prijevara od strane zaposlenika (npr. zlouporabe putnih troškova, koluzije itd.) najrizičnije područje za koje njihove tvrtke koriste FDA, dok se drugo najrizičnije područje odnosi na cyber proboje i unutarnje prijetnje (70% ispitanika).

Kada uzmemo u obzir percepciju rizika u poslovanju po industrijama, važno je napomenuti kako je najveći broj ispitanika primijetio povećanu razinu rizika cyber proboja i zloupotreba, gdje se najviše ističu financijske usluge (74%), veleprodaja, maloprodaja i roba široke potrošnje (64%) te biomedicinske znanosti (63%). Kao drugi najznačajniji poslovni rizik s aspekta povećanja rizika ispitanici su identificirali rizik korupcije i podmićivanja. Prema rezultatima ispitivanja, među analiziranim industrijama najviši je postotak ispitanika primijetio povećanu razinu rizika korupcije i podmićivanja u industriji nafte i plina (52%) te financijskih usluga (50%)“, komentira Ivan Brko, menadžer u Odjelu za istragu prijevara i rješavanje sporova tvrtke EY u Hrvatskoj.

U današnjem digitalnom svijetu, mogućnosti za inovacije i razvoj sve su veće, ali istovremeno se povećavaju i rizici od prijevara. Istraživanje naglašava kako je cyber kriminal prijetnja s kojom se tvrtke susreću svakodnevno. To postavlja veliki izazov za uprave i viši menadžment, ali i obvezu upotrebe forenzičke analize kao ključne komponente programa upravljanja rizicima i usklađenosti. To je osobito važno s obzirom na postojeće regulatorno okruženje, ali i na posljedice do kojih može doći zbog potencijalnih slučajeva mita, korporativnih ili cyber prijevara unutar poduzeća.

Povećano ulaganje u forenzičku analizu podataka

Ukupno 69% ispitanika tvrdi kako je potrebno daljnje ulaganje u poboljšanje postojećih procedura za prevenciju prijevara, uključujući i forenzičku analizu. Među C-suite ispitanicima ovaj postotak dodatno raste, na čak 74%, a kao glavni razlog tome ova grupa ispitanika navodi pritiske od strane regulatora. Općenito, troje od petero ispitanika planira dodatna ulaganja u forenzičku analizu u iduće dvije godine, ponajviše zbog sve većeg rizika od cyber kriminala (53%), kao i zbog povećanog regulatornog nadzora (43%).

Korištenje forenzičke analize podataka u svijetu raste

S povećanjem rizika s kojima se suočavaju, tvrtke u svijetu sve češće koriste naprednu forenzičku analizu, pri čemu su im na raspolaganju nove tehnologije i tehnike praćenja i nadzora koje pomažu pri upravljanju rizicima prijevara i cyber napada. Sve je veća i sofisticiranost u korištenju podataka pa tako 75% ispitanika kaže kako rutinski analizira veliki raspon strukturiranih i nestrukturiranih podataka, što im omogućuje jasan uvid u potencijalne rizike u njihovom okruženju. S obzirom na sve veće prijetnje s kojima se tvrtke suočavaju, ne čudi da ona sve više ulažu u proaktivnu borbu protiv prijevara. Koristi upotrebe forenzičke analize su brojne, od poboljšanja usklađenosti i jačanja korporativne kulture, do povećanja povjerenja regulatora i drugih dionika. Ne iznenađuje stoga da forenzička analiza podataka postaje neizostavni dio proaktivnog pristupa upravljanja rizikom. „Tvrtke diljem svijeta prepoznaju ulogu analize, ne samo u istragama prijevara, već i u samom procesu nadzora, unaprjeđenju usklađenosti, i sveukupnim naporima usmjerenim ka prevenciji prijevara i cyber prijetnji“, zaključuje Brko.

 


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.