Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Tvrtke Tetra Pak i Stora Enso udružuju snage kako bi utrostručile kapacitete za reciklažu višeslojne kartonske ambalaže u Poljskoj

Linija će utrostručiti godišnji kapacitet recikliranja iskorištene kartonske ambalaže u Poljskoj sa sadašnjih 25.000 na 75.000 tona.

Partnerstvo koje je uslijedilo nakon sveobuhvatne studije izvedivosti za cilj ima pokretanje linije velikog kapaciteta za repulpiranje kartona u proizvodnom pogonu Ostrołęka tvrtke Stora Enso u Poljskoj. Linija će utrostručiti godišnji kapacitet recikliranja iskorištene kartonske ambalaže u Poljskoj sa sadašnjih 25.000 na 75.000 tona. To će omogućiti reciklažu cjelokupne količine kartonske ambalaže za napitke koja se prodaje u zemlji, kao i one iz susjednih zemalja uključujući Mađarsku, Slovačku i Češku.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 29,1 milijuna eura. Tvrtka Stora Enso uložit će 17 milijuna eura u novu liniju za repulpiranje iz koje će se odvajati kartonska vlakna, dok će Tetra Pak zajedno s Plastigramom uložiti ukupno 12,1 milijuna eura za izgradnju dodatne linije. Time će se dobiti i odvojeno reciklirati polimeri i aluminij pomoću patentirane tehnologije odvajanja. Obje linije bit će u pogonu početkom 2023. godine.

071231IPO75_6733


Odvojeni materijali koristit će se kao sirovine za razne krajnje primjene. Reciklirana vlakna integrirat će se u Stora Enso reciklirane panele. Odvojeni polimeri i aluminij dobit će novi život u obliku različitih vrsta proizvoda, poput paleta i folija.

Cilj ovog ulaganja je doprinijeti razvoju kružnog gospodarstva na nacionalnoj razini. Također, ono će biti u potpunosti usklađeno s europskim programom Green Deal. Prikupljenom kartonskom ambalažom upravljat će se na ekološki prihvatljiv način, a materijali koji proizlaze iz postupka recikliranja će se u potpunosti iskoristiti.


“Višeslojna kartonska ambalaža danas se može reciklirati. Ona se prikuplja i reciklira tamo gdje postoji infrastruktura za upravljanje otpadom i recikliranje. Ali nama to nije dovoljno. Tražimo prilike duž cijelog lanca vrijednosti recikliranja kako bismo unaprijedili reciklažu višeslojne kartonske ambalaže te razvili rješenja za učinkovito recikliranje svih dijelova ambalaže, uključujući polimere i aluminij. Stoga sam vrlo ponosan na ovu investiciju, kao i na snažno partnerstvo s tvrtkom Stora Enso koje je omogućilo ovaj napredak. Suradnja je ključna za ostvarenje naše krajnje ambicije – svijeta u kojem se sva kartonska ambalaža prikuplja, reciklira i nikad ne postaje otpad“, izjavio je Charles Brand, predsjednik tvrtke Tetra Pak za Europu i Centralnu Aziju.

„Tvrtka Stora Enso isporučuje materijale za ambalažu proizvedene iz obnovljivih izvora. S ovim proširenjem moći ćemo napredovati prema većem stupnju recikliranja, što je ključan čimbenik za omogućavanje kružne bio-ekonomije. Sretni smo što udružujemo snage s tvrtkom Tetra Pak u onome što će biti još jedna važna prekretnica prema potpuno cirkularnoj budućnosti koju očekujemo ostvariti. Štoviše, s napretkom sustava za prikupljanje na razini EU, ovaj projekt ima potencijal povećati kapacitete za dodatne količine u budućnosti”, rekao je Hannu Kasurinen, izvršni potpredsjednik odjela za ambalažne materijale tvrtke Stora Enso.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.