Tvrtki Altpro nagrada za Inovaciju godine

Godišnju nagradu Udruge inovatora Hrvatske „Inovacija godine“ za 2014. godinu dobila je tvrtka Altpro iz Odre za inovaciju „Sustav za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza RLC23“.

Riječ je o visokotehnološkoj inovaciji koja povećava sigurnost na željezničko-cestovnim prijelazima i može se primjenjivati u čitavom svijetu. Razvijena je, projektirana i proizvedena u Hrvatskoj, a njenu proizvodnju pokrenuo je direktor tvrtke Altpro i sam inovator Zvonimir Viduka.

Uređaj je namijenjen za instalaciju na postojeće nezaštićene željezničko-cestovne prijelaze ili buduće prijelaze bez signalne infrastrukture i to je trenutno najkompletnije certificirano rješenje za najvišu definiranu razinu sigurnosti SIL4 za sigurnosne željezničke proizvode na svijetu“, kaže Viduka.

Prepoznali su to i kupci pa se ova hrvatska inovacija osim kod nas, koristi već i u Austriji, Slovačkoj, BiH, Kini, Indoneziji i Južnoafričkoj Republici. „Zahvaljujući ovom proizvodu i njegovoj komercijalizaciji povećali smo znatno promet, izvoz i broj zaposlenih. Uspjeli smo dobiti velike natječaje u Hrvatskoj, Južnoafričkoj Republici i Indoneziji, a kroz natječaje i potrebe naših svjetskih partnera i integratora imamo velike izglede za skore isporuke u Čile, Rumunjsku, Kosovo, Srbiju, Albaniju, Uzbekistan, Zambiju, Francusku, Kongo, Egipat, Zimbabve, Tajland, Bangladeš, Indiju i Australiju“ najavljuje Viduka.

Tržišni uspjeh ovog jedinstvenog sustava rezultirat će i novom investicijom tvrtke Altpro vrijednom tri milijuna eura i to u novi elektronički razvojni centar za vozila u Odri. Planiraju ga otvoriti već sredinom 2016. godine, čime će u naredne tri godine otvoriti i novih 75 radnih mjesta.

Sustav za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza RLC 23 samo je jedna u nizu inovacija tvrtke Altpro, inače i jednog od prvih hrvatskih start-upova izraslih iz zagrebačkog Tehnološkog parka. Ovaj proizvod je dobitnik GRAN PRIX ARCA te nagrada sa sajmova inovacija širom svijeta. U proteklih 21 godinu koliko posluju, razvili su više od 900 proizvoda koje izvoze na šest kontinenata. Sektorska analiza EU-a svrstala ih je među 22 globalna lidera u proizvodnji signalno-sigurnosne opreme i to uz bok kompanijama poput Siemensa, Bombardiera i Toshibe.

Udruga inovatora Hrvatske pokrenula je godišnju nagradu „Inovacija godine“ kako bi javno odala priznanje pojedincima i organizacijama koji su se istaknuli na području inovatorstva, bilo da je riječ o samostalnim inovatorima, inovativnim poduzećima, znanstvenim i strukovnim udrugama ili pak obrazovnim i znanstvenim ustanovama i drugim pravnim osobama koje djeluju u Republici Hrvatskoj.

Presudni kriteriji pri odabiru nagrađene inovacije su uložena kreativnost u stvaranje inovacije, izvozne mogućnosti inovacije, ostvaren dohodak i broj novo zaposlenih primjenom inovacije, tehničko-tehnološka razina inovacije te ekološko, zdravstveno ili sigurnosno značenje inovacije.

Podijeli

Odgovori

Top