Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Industrija

U deset godina porastao broj prijavljenih ozljeda na radu za 33 posto

Koliko domaće tvrtke ulažu u sigurnost radnog okruženja najbolje otkriva podatak kako je u posljednjih deset godina osjetno porastao broj slučajeva prijavljenih ozljeda na radu, za više od 30 posto!

Dario Novak, izvršni direktor PROEL grupe

Koliko domaće tvrtke ulažu u sigurnost radnog okruženja najbolje otkriva podatak kako je u posljednjih deset godina osjetno porastao broj slučajeva prijavljenih ozljeda na radu, za više od 30 posto! Riječ je o periodu od 2010. do 2019. godine, a prošla godina u ovu računicu nije uvrštena zbog manje radne aktivnosti uzrokovane pandemijom korona virusa.

Kada to prevedemo u konkretne brojke, 2010. godine je prijavljeno 13 558 slučajeva ozljeda na radu, dok je u 2019. godini taj broj narastao na 18 119 slučajeva, što je rast za oko 33%. Još lošija je bila godina ranije (2018.), kada je prijavljeno 18 724 slučajeva, što pokazuje da se radi o pravilu, a ne izuzetku, stoji u objavi na blogu tvrtke ProElektronika.

Zastarjela postrojenja i slabo ulaganje u sigurnost

Činjenica je kako mnoge domaće tvrtke slabo ulažu u nove tehnologije, pa zastarjela postrojenja često predstavljaju veći rizik za zaposlenike. Također, nove sigurnosne tehnologije slabo su poznate starijim vlasnicima industrijskih postrojenja, a one bi mogle znatno smanjiti ove brojke“, smatra Dario Novak, izvršni direktor PROEL grupe, koja se bavi industrijskom automatizacijom i distribucijom opreme za industriju.

Statistika govori kako se većina ozljeda dogodi na radnom mjestu (83,13% u 2019., op.a), dok se manji dio odnosi na ozljede koje se dogode za vrijeme putovanja s posla i na posao. Našim klijentima možemo ponuditi procjenu rizika od ozlijede, kao i konkretna rješenja da se ti rizici svedu na minimum. No, nažalost, interes za takvim uslugama do sada nije bio velik“, objašnjava, te unatoč svemu gleda pozitivno na budućnost.

Sigurnosni standardi u proizvodnji strojeva

Kod projektiranja novih strojeva i postrojenja danas se dobar dio projekta odnosi na sigurnost strojeva, a s godinama su uvedeni i postroženi razni sigurnosni standardi, koje strojevi moraju zadovoljiti za uporabnu dozvolu. Mi tome posvećujemo veliku pažnju, stoga je modernizacija industrije nužna za kvalitetno poslovanje. Uostalom, modernizacija industrije donosi i mnoge druge benefite uz samu sigurnost na radnom mjestu, jer se njome može povećati produktivnost, a time i profitabilnost same proizvodnje“, završava Novak.


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.