Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

U Hrvatskoj lani tek 56 prijava za registraciju patenta

Prošle je godine u Europi podnesen rekordan zahtjev za registracijom patenata, što je znak da su kompanije odlučile nastaviti ulagati u inovacije unatoč dužničkoj krizi i neizvjesnostima u gospodarstvu, izvijestio je europski ured.

Prošle je godine u Europi podnesen rekordan zahtjev za registracijom patenata, što je znak da su kompanije odlučile nastaviti ulagati u inovacije unatoč dužničkoj krizi i neizvjesnostima u gospodarstvu, izvijestio je europski ured.

U 2011. je tako Europskom patentnom uredu (EPO) sa sjedištem u Muenchenu podneseno ukupno 244.437 prijava za patente, što je 3,7 posto više nego 2010., pokazalo je godišnje izvješće ureda.

Ured koji prikuplja zahtjeve iz 38 europskih država uključujući Hrvatsku i strogo kontrolira kvalitetu predstavljenih inovacija, odobrava u prosjeku četiri od 10 podnesenih zahtjeva. U 2011. ured je odobrio 62.115 zahtjeva za registracijom patenata, 6,9 posto više nego godinu prije.

Njemačka lider

Njemačka vodi po broju zahtjeva i prošle ih je godine podnijela 33.181, gotovo isti broj kao i u 2010. Na drugom je mjestu Francuska s 12.107 podnesenih zahtjeva, 3,3 posto više nego u godini ranije. Na trećem je mjestu Švicarska sa 7.786 podnesenih zahtjeva.

Iz Hrvatske je prošle godine EPO-u podneseno 56 zahtjeva za registracijom patenata, četiri više nego u godini ranije.

Među zemljama u regiji izdvaja se Slovenija sa 176 podnesenih zahtjeva, što je ipak 7,4 posto manje nego u prethodnoj godini. Iz Mađarske stiglo je 168 zahtjeva, ili 12 posto manje nego u prethodnoj godini, dok je broj onih iz Austrije porastao za šest posto, na 2.351.

„Kompanije su reagirale vrlo različito (na krizu) u odnosu na razdoblje 2008. i 2009. kada je zabilježen njihov veliki pad”, rekao je predsjednik EPO-a Benoit Battistelli.

“Financijska kriza još uvijek je prisutna ali velika većina kompanija odlučila je da neće žrtvovati ulaganja u istraživanje i razvoj”, kazao je.

Nova konkurencija

Kompanije “su prigrlile zamisao da su inovacije nužne kako bi se razvijati prednosti u svijetu koji je sve čvršće međusobno povezan i donosi svakodnevno novu konkurenciju”, zaključuje Batistelli. “Patenti su najučinkovitiji način da se to postigne”, dodao je.

Od kompanija, Siemens predvodi brojem podnesenih zahtjeva, njih 2.235, ispred nizozemske kompanije Philips i korejskog Samsunga.

Patenti su uglavnom bili vezani za područje medicinske tehnologije, zatim električnih strojeva, energije i računala.

U EPO-u primjećuju da čak 62 posto zahtjeva dolazi izvan Europe. Četvrtina njih otpada na SAD, a sve značajniju ulogu igra i Azija. Kina i Koreja zajedno su činile 32 posto prošlogodišnjih zahtjeva, ističu u europskom uredu.

To nije iznenađenje za Battistellija. U Aziji koja postaje sve veći globalni igrač, Kina se posebice razvija u “gospodarstvo sve više utemeljeno na inovacijama”, izjavio je. Kina je tako prošle godine s 16.946 patentnih zahtjeva pretekla Francusku. U 2000. imala ih je samo 160.

HINA


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.