Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

U Hrvatskoj nezaposlenost u veljači stagnirala, u EU neznatno pala

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u veljači je ostala nepromijenjena u odnosu na mjesec ranije dok se Europskoj uniji neznatno smanjila, pokazalo je danas najnovije izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u veljači je ostala nepromijenjena u odnosu na mjesec ranije dok se Europskoj uniji neznatno smanjila, pokazalo je danas najnovije izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

U Hrvatskoj je tako sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u veljači iznosila 17,6 posto, jednako kao i u prethodnom mjesecu. Bez posla je bilo 297 tisuća građana, tisuću više nego u siječnju, pokazali su izračuni Eurostata.

U 28-članom EU stopa nezaposlenosti kliznula je u veljači na 10,6 posto, s 10,7 posto koliko je iznosila u prethodna tri mjeseca. U 18-članoj eurozoni zadržala se četvrti mjesec zaredom na 11,9 posto, utvrdili su u Eurostatu.

Ukupno je u EU28 u veljači bez posla bilo 25,92 milijuna građana, od čega 18,965 milijuna u eurozoni. To znači da je njihov broj na mjesečnoj razini smanjen za 65 tisuća u EU, odnosno za 35 tisuća u eurozoni. U usporedbi s prošlogodišnjom veljačom manji je za 619 tisuća u EU, te za 166 tisuća u eurozoni.

Najniže stope nezaposlenosti bilježile su u veljači Austrija (4,8 posto), Njemačka (5,1 posto) i Luksemburg (6,1 posto), a najviše Grčka (27,5 posto u prosincu 2013.) i Španjolska (25,6 posto).

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti smanjena je u prosjeku u EU na 22,9 posto, s 23 posto koliko je iznosila u siječnju. Isti je postotni pad zabilježen i u eurozoni, gdje je u veljači stopa nezaposlenosti među mladima iznosila 23,5 posto.

Bez posla je tako u EU28 bilo ukupno 5,392 milijuna mladih, od čega 3,415 milijuna u eurozoni.

Grčka, Španjolska i Hrvatska i dalje prednjače po nezaposlenosti među mladima, sa stopama nezaposlenosti od 58,3 posto (Grčka u prosincu 2013.), 53,6 posto (Španjolska u veljači) i 48,8 posto (Hrvatska u četvrtom tromjesečju 2013).

Najniže pak stope nezaposlenosti u toj dobnoj skupni bilježile su u veljači Njemačka (7,7 posto), Austrija (9,4 posto) i Nizozemska (11,5 posto).

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

Kraska je u Infobip stigao u trenutku kada tvrtka bilježi znatan rast.

Komunikacija

Svatko tko se bavi prodajom ili uslugama zna da komunikacija u njoj igra važnu ulogu u upravljanju prodajom. 

Ljudski resursi

Fleksibilnost je predivna riječ koja opisuje upravo ono što je ključ uspjeha i za poslodavce i za posloprimce.

Edukacija

Posjetitelji ovogodišnjeg Greencajta imat će priliku čuti razmišljanja vodećih europskih autoriteta koji će kroz različite ekspertize pokušati dati odgovor na pitanje kako stvoriti okruženje...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.