Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

U Hrvatskoj nezaposlenost u veljači stagnirala, u EU neznatno pala

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u veljači je ostala nepromijenjena u odnosu na mjesec ranije dok se Europskoj uniji neznatno smanjila, pokazalo je danas najnovije izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u veljači je ostala nepromijenjena u odnosu na mjesec ranije dok se Europskoj uniji neznatno smanjila, pokazalo je danas najnovije izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

U Hrvatskoj je tako sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u veljači iznosila 17,6 posto, jednako kao i u prethodnom mjesecu. Bez posla je bilo 297 tisuća građana, tisuću više nego u siječnju, pokazali su izračuni Eurostata.

U 28-članom EU stopa nezaposlenosti kliznula je u veljači na 10,6 posto, s 10,7 posto koliko je iznosila u prethodna tri mjeseca. U 18-članoj eurozoni zadržala se četvrti mjesec zaredom na 11,9 posto, utvrdili su u Eurostatu.

Ukupno je u EU28 u veljači bez posla bilo 25,92 milijuna građana, od čega 18,965 milijuna u eurozoni. To znači da je njihov broj na mjesečnoj razini smanjen za 65 tisuća u EU, odnosno za 35 tisuća u eurozoni. U usporedbi s prošlogodišnjom veljačom manji je za 619 tisuća u EU, te za 166 tisuća u eurozoni.

Najniže stope nezaposlenosti bilježile su u veljači Austrija (4,8 posto), Njemačka (5,1 posto) i Luksemburg (6,1 posto), a najviše Grčka (27,5 posto u prosincu 2013.) i Španjolska (25,6 posto).

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti smanjena je u prosjeku u EU na 22,9 posto, s 23 posto koliko je iznosila u siječnju. Isti je postotni pad zabilježen i u eurozoni, gdje je u veljači stopa nezaposlenosti među mladima iznosila 23,5 posto.

Bez posla je tako u EU28 bilo ukupno 5,392 milijuna mladih, od čega 3,415 milijuna u eurozoni.

Grčka, Španjolska i Hrvatska i dalje prednjače po nezaposlenosti među mladima, sa stopama nezaposlenosti od 58,3 posto (Grčka u prosincu 2013.), 53,6 posto (Španjolska u veljači) i 48,8 posto (Hrvatska u četvrtom tromjesečju 2013).

Najniže pak stope nezaposlenosti u toj dobnoj skupni bilježile su u veljači Njemačka (7,7 posto), Austrija (9,4 posto) i Nizozemska (11,5 posto).


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.