Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Računovodstvo i financije

U organizaciji Poslovne inteligencije i Mazarsa održana panel rasprava o obaveznom izvještavanju u jedinstvenom elektroničkom formatu (ESEF)

Panel rasprava održana je s ciljem informiranja o novoj obvezi koja stupa na snagu 1. siječnja 2022. godine za sva društva zavedena na burzi.

23.9.2021., Zagreb - BIRD Incubator, panel rasprava o izvjestavanju u ESEF formatu i uvodjenju XBRL oznaka. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

U organizaciji Poslovne inteligencije i Mazarsa održana je panel rasprava o godišnjem financijskom izvještavanju u jedinstvenom električkom formatu za izvješćivanje (ESEF). Gotovo 100 sudionika pratilo je live prijenos panel rasprave putem Zooma. Na panel raspravi su sudjelovali Andreja Hašček, voditeljica Direkcije za superviziju Hanfe, Mario Golub, voditelj odnosa s investitorima Zagrebačke burze, Slađana Krpić, predstavnica Poslovne inteligencije, savjetnik Mario Kovačević, predstavnik tvrtke Mazars i Mario Klarić, direktor tvrtke Professio Energia, dok  je panel raspravu moderirao Andrija Garofulić.

Panel rasprava održana je s ciljem informiranja o novoj obvezi koja stupa na snagu 1. siječnja 2022. godine za sva društva zavedena na burzi. Godišnje financijske izvještaje bit će obavezno izrađivati u jedinstvenom elektroničkom formatu za izvješćivanje (ESEF), a obaveza podrazumijeva označavanje financijskih izvještaja odgovarajućim XBRL oznakama koristeći Inline XBRL tehnologiju. Obaveza je propisana regulatornim tehničkim zahtjevima koje usvaja Europska komisija i izrađuje Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala, a svrha primjene ovih međunarodnih standarda financijskog izvješćivanja je jamstvo visoke razine transparentnosti i usporedivosti financijskih izvještaja.

„Pred izdavatelje je postavljena dodatna obveza – ESEF izvještavanje. Iako vrlo zahtjevan, očekuje se kako će prijelaz na novi oblik izvještavanja dionicima na tržištu kapitala donijeti mnoge koristi. Time će svim investitorima biti lako dostupne strukturirane informacije, a uvrštena društva bit će jednako vidljiva bez obzira na veličinu. Kontinuirano povećanje razine transparentnosti treba biti zajednički cilj, a nadamo se kako će ova promjena imati pozitivan učinak u ostvarenju tog cilja“, rekao je Mario Golub, predstavnik Zagrebačke burze.

Sugovornici su se tijekom rasprave dotakli značaja novog formata za izvješćivanje i regulatornog okvira, razgovarali su o njihovim koristima i izazovima te rješenjima u praksi i očekivanom razvoju zakonodavstva u budućnosti. Istaknuli su kako je u ovom trenutku ključno upoznati obveznike sa zahtjevima i karakteristikama izvještavanja u ESEF formatu, a prijelaz na nova rješenja je potrebno učiniti što jednostavnijim za sve korisnike.

Uvođenje jedinstvenog elektroničkog formata za izvješćivanje (ESEF) za društva na burzi jedan je od prvih koraka kojima Europska komisija u nadolazećem razdoblju želi ostvariti svoje ciljeve usmjerene prema digitalnoj transformaciji i zelenoj tranziciji. U okviru svojih nastojanja, Europska komisija priprema zakonodavni okvir za kreiranje europske jedinstvene pristupne točke (ESAP) putem koje će se moći pristupiti svim javno dostupnim podacima društava na burzi. U tom povezivanju podataka putem ESAP-a, ESEF će imati ključnu ulogu kao neizostavan format za izvještavanje“, zaključila je Andreja Hašček, predstavnica Hanfe.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.