Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

U razvijenim zemljama nezaposleni više od godinu dana traže novi posao

Mjere štednje koje provode europske vlade ne samo što nisu smanjile proračunske deficite nego su i naškodile gospodarskom rastu i time utjecale na tržište rada.

Mjere štednje koje provode europske vlade ne samo što nisu smanjile proračunske deficite nego su i naškodile gospodarskom rastu i time utjecale na tržište rada.

Stanje sa zapošljavanjem širom svijeta alarmantno je i nije vjerojatno da će se uskoro popraviti, upozorila je u ponedjeljak Međunarodna organizacija rada (ILO).

Mjere štednje, posebno u razvijenim gospodarstvima, štete procesu otvaranja novih radnih mjesta, ističe ILO u najnovijem izvješću.

U agenciji kritiziraju mjere štednje koje provode europske vlade, napominjući da ne samo što nisu smanjile proračunske deficite nego su i naškodile gospodarskom rastu i time utjecale na tržište rada.

Ako se takva politika ne promijeni, europsko tržište rada ostat će prigušeno do kraja 2016. a gospodarski rast u regiji mogao bi dodatno usporiti, napominju u ILO-u.

“Uski fokus mnogih zemalja eurozone na fiskalnu štednju produbljuje krizu zapošljavanja a mogao bi dovesti čak i do nove recesije u Europi”, konstatirao je vodeći autor ILO-va izvješća Raymond Torres.

U zemljama u razvoju stope zaposlenosti oporavljaju se pak puno brže i već su nadmašile razine iz razdoblja prije financijske krize, napominju u ILO-u.

Upozoravaju da svjetsko tržište rada ulazi u “novu i problematičniju fazu”. Više od 40 posto nezaposlenih u razvijenim zemljama bez posla je dulje od godinu dana, što navodi na zaključak da ljudima treba puno više vremena da nađu novi posao.

Istodobno raste nezaposlenost među mladima, i u razvijenim i u gospodarstvima u razvoju, a taj bi trend mogao imati dalekosežne posljedice, bilježi agencija u najnovijem izvješću.

“Ekonomska cijena tog trenda ogromna je i uključuje gubitak radnih vještina i motivacije a u konačnici mogao bi rezultirati i padom vrijednosti ljudskog kapitala”, navodi se u izvješću, čiji autori ukazuju i na moguće prateće posljedice po društvo, poput produbljenih društvenih antagonizama, nemira i bolesti.

Stanje će se u narednom razdoblju vjerojatno pogoršati s obzirom na usporavanje rasta svjetskog gospodarstva i povećanje broja radno sposobnog stanovništva.

“Nije vjerojatno da će svjetsko gospodarstvo u idućih nekoliko godina rasti dovoljno brzo da se nadoknadi aktualni manjak radnih mjesta i osigura zapošljavanje više od 80 milijuna ljudi za koje se očekuje da će u istom razdoblju postati radno sposobni”, upozoravaju autori izvješća.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.