Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

U studenom još manje zaposlenih

U Hrvatskoj je krajem studenog ove godine bilo ukupno 1.334.452 zaposlenih, što je 1,2 posto ili 15.535 osoba manje nego krajem ovogodišnjeg listopada, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

U Hrvatskoj je krajem studenog ove godine bilo ukupno 1.334.452 zaposlenih, što je 1,2 posto ili 15.535 osoba manje nego krajem ovogodišnjeg listopada, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

To je četvrti mjesec zaredom kako pada broj zaposlenih na mjesečnoj razini (u odnosu na mjesec prije). Od ožujka do srpnja zaposlenost je rasla pod utjecajem sezonskih kretanja da bi već od kolovoza počelo smanjenje broja zaposlenih u odnosu na prethodni mjesec.

Krajem studenog u pravnim je osobama bilo 1.115.185 zaposlenih, što je za 0,9 posto, odnosno 10.582 osobe manje nego u mjesecu prije.

Broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama istodobno je smanjen za 2,4 posto ili za 4.821 osobu, na njih 195.234. Manje od 200 tisuća zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama zadnji je put zabilježeno u ožujku ove godine (198,4 tisuće).

Krajem studenog pao je i broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, za 0,5 posto. Njih je tako, prema podacima koje je DZS preuzeo iz evidencije aktivnih osiguranika HZMO-a, krajem jedanaestog mjeseca ove godine bilo ukupno 24.033 ili 132 manje nego krajem listopada.

DZS prenosi i podatak da je krajem studenog pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo evidentirano 356.864 ili 3,6 posto više nego mjesec ranije. To je utjecalo i na povećanje stope registrirane nezaposlenosti, sa 20,3 posto za listopad na 21,1 posto za studeni.

Prema podacima DZS-a o zaposlenima u pravnim osobama, do pada broja zaposlenih na mjesečnoj razini došlo je u 17 od 19 djelatnosti, a najviše je pao broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 9,2 posto, na 47.581, te u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima za 3,2 posto, na 34.877 zaposlenih.

U trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj zaposlenih smanjen je 0,5 posto, na 179.884, a u prerađivačkoj industriji, koja je na kraju studenog zapošljavala 197.899 osoba, za 0,4 posto.

Rast zaposlenih zabilježen je samo u obrazovanju, za 0,6 posto, na 108.984.

Na godišnjoj razini, u studenom ove u odnosu na studeni prošle godine, broj zaposlenih u pravnim osobama smanjen je za 2,2 posto, a od 19 djelatnosti obuhvaćenih statističkim izvješćem u njih 15 došlo je do pada, a kod svega četiri djelatnosti bilježi se rast broja zaposlenih.

Najveći pad broja zaposlenih na godišnjoj razini bilježi se u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 10,7 posto, a značajnije je smanjena i zaposlenost u građevinarstvu, za 6,7 posto, prijevozu i skladištenju također za 6,7 posto te ostalim uslužnim djelatnostima, za 4,6 posto.

U prerađivačkoj industriji, koja pojedinačno zapošljava najviše radnika, broj zaposlenih smanjen je na godišnjoj razini za 2,4 posto.

Istodobno je najveći rast zaposlenih na godišnjoj razini zabilježen u rudarstvu i vađenju, za 0,7 posto, (na 5.558).

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

S ciljem opuštenijeg ulaska u radni tjedan, sve više radnika ponedjeljkom odrađuje samo ono što se baš mora, ne ulažući dodatni angažman (tzv. 'minimum...

Lifestyle

A sad je i službeno - najbolji teranino ima Destilerija Rossi. Potvrdili su to zadovoljni posjetitelji prvog Teranino festivala nedavno održanog u Balama.

Ljudski resursi

Portal za zapošljavanje donosi 10 poslovnih prilika za prijavu njihovom mogućnosti brze prijave! Sretno!

Poduzeća

Kraska je u Infobip stigao u trenutku kada tvrtka bilježi znatan rast.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.