Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

U svega tri mjeseca MMF oborio prognozu rasta Hrvatskog BDP za 0.5% !!!

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u utorak u redovnim jesenjim prognozama procjenu hrvatskog gospodarskog rasta u ovoj godini na 0,8 posto dok je prognoza za iduću godinu potvrđena na 1,8 posto. U proljetnim je prognozama za svjetsko gospodarstvo MMF za Hrvatsku u ovoj godini prognozirao rast od 1,3 posto…

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u utorak u redovnim jesenjim prognozama procjenu hrvatskog gospodarskog rasta u ovoj godini na 0,8 posto dok je prognoza za iduću godinu potvrđena na 1,8 posto. U proljetnim je prognozama za svjetsko gospodarstvo MMF za Hrvatsku u ovoj godini prognozirao rast od 1,3 posto...

Prošlogodišnji je pad realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u novom izvješću procijenjen na 1,2 posto.

Inflacija oko 3,2%

Godišnja stopa inflacije, prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena statističkog ureda Europske unije Eurostata, u Hrvatskoj se u 2011. očekuje u visini 3,2 posto, nešto niža u odnosu na 3,5 posto prognoziranih u proljetnom izdanju WEO-a. Za 2012. prognozirana stopa inflacije nepromijenjena je i iznosi 2,4 posto. Za prošlu je godinu godišnja inflacija u Hrvatskoj procijenjena u visini jedan posto.

Manjak na tekućem računu bilance plaćanja, promatran kao udio u BDP-u, procijenjen je u visini 1,8 posto BDP-a za 2011., nasuprot u proljetnim prognozama procijenjenih 3,6 posto. Za 2012. se prognozira u visini 2,7 posto, nasuprot 3,6 posto procijenjenih u sklopu proljetne prognoze. Za prošlu godinu manjak je procijenjen u visini 1,1 posto, pokazuju najnovije prognoze.

Minimalni rast zaposlenosti

Neznatno su pak snižene prognoze stope nezaposlenosti u odnosu na projekcije objavljene u proljetnom izdanju WEO-a. Tako se za ovu godinu stopa nezaposlenosti sada procjenjuje u visini 12,7 posto, a iduće u visini 12,2 posto, nasuprot travanjskih prognozi od 12,8 za ovu i 12,3 posto za iduću godinu. Stopa nezaposlenosti za prošlu godinu je procijenjena na 12,2 posto.

U regiji Nove Europe u koju MMF svrstava Hrvatsku očekuje se gospodarski rast u visini 4,3 posto u 2011., koji bi potom značajnije usporio u idućoj godini, uz procjenjeni rast od 2,7 posto.

U toj regiji još se nalaze Turska, Poljska, Rumunjska, Mađarska, Bugarska, Srbija, Litva, Latvija, Bosna i Hercegovina, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo.

Usporedbe radi, Tursku ove godine očekuje rast od 6,6 posto, ali iduće u visini svega 2,2 posto. Poljska bi trebala ostvariti rast od 3,8 posto ove godine, koji bi iduće blago usporio na tri posto. Susjednu Mađarsku očekuju stope rasta od 1,8 i 1,7 posto, a Srbiju rast od dva posto u ovoj i tri posto u idućoj godini.

Svijet će rasti brže od nas

Rast slovenskog gospodarstva prognoziran je u visini 1,9 posto za ovu godinu i dva posto za iduću godinu.

Za globalno gospodarstvo MMF prognozira rast u ovoj i idućoj godini po stopama od četiri posto, upozoravajući pritom na usporavanje rasta i i rastuće rizike, pokazuju najnovije jesenske prognoze MMF-a, objavljene uoči godišnjeg zajedničkog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke od 23. do 25. rujna u Washingtonu.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.