Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

U svibnju 15.470 zaposlenih više nego u travnju

Krajem svibnja u Hrvatskoj je bila zaposleno ukupno 1,342 milijuna osoba, što je za 15.471 osobu, ili 1,2 posto više nego krajem travnja, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Krajem svibnja u Hrvatskoj je bila zaposleno ukupno 1,342 milijuna osoba, što je za 15.471 osobu, ili 1,2 posto više nego krajem travnja, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Svibanj je tako treći mjesec zaredom u kojem zaposlenost raste na mjesečnoj razini, i to ponajprije zbog sezonskog zapošljavanja u turističkim djelatnostima.

Po podacima DZS-a, u pravnim je osobama krajem svibnja bilo 1,116 milijuna zaposlenih, što je 0,7 posto, ili 8.494 osobe više nego krajem travnja.

Veći postotni rast, za 3,6 posto, bilježi se u obrtima i slobodnim profesijama, koji su krajem svibnja zapošljavali ukupno 203.695 radnika, ili 7.140 više nego krajem travnja.

Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika nastavio je, pak, padati i u svibnju, pa ih je u odnosu na travanj bilo 0,7 posto, ili 163 osobe manje, ukupno njih 22.921.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem svibnja nezaposleno je bilo 327.508 osoba, što je 7,6 posto manje nego krajem travnja. Pritom je stopa registrirane nezaposlenosti pala s 21,1 na 19,6 posto.

Statistički podaci o zaposlenima u pravnim osobama po djelatnostima pokazuju da je na rast zapošljavanja u svibnju najviše utjecalo sezonsko zapošljavanje u turizmu.

Naime, najveći rast broja zaposlenih u svibnju je registriran u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 10,7 posto u odnosu na travanj, na 53.448 zaposlenih. Broj zaposlenih u tom sektoru porastao je i u odnosu na svibanj prošle godine, i to za 2,1 posto.

U dvije djelatnosti koje inače i imaju najviše zaposlenih – prerađivačkoj industriji i trgovini, broj zaposlenih je blago porastao na mjesečnoj, ali je i nadalje niži na godišnjoj razini.

Tako je u pravnim osobama u prerađivačkoj industriji krajem svibnja bilo 198.645 osoba, ili 0,4 posto više nego krajem travnja, ali 2,2 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu.

U trgovini na veliko i malo je krajem svibnja bilo 175.290 zaposlenih, što je na mjesečnoj razini 0,6 posto više, dok je na godišnjoj 1,2 posto manje.

U obrazovanju je u svibnju bilo zaposleno 110.941 osoba, što je 0,2 posto manje nego u prethodnom mjesecu, te 0,4 posto više nego u svibnju lani.

Više zaposlenih na mjesečnoj razini bilježi građevinarstvo, no na godišnjoj je razini broj zaposlenih u toj djelatnosti smanjen. Pravne osobe u građevinarstvu su krajem svibnja imale 69.261 zaposlenih, što je 0,5 posto više nego krajem travnja, ali 6,7 posto manje nego krajem svibnja prošle godine.

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.