Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

U utorak presuda Sanaderu. Tužiteljstvo traži najveću kaznu – 15 godina

Prva presuda bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu izreći će se na zagrebačkom Županijskom sudu u utorak 20. studenoga, nakon što su tužiteljstvo i obrana u posljednja dva dana iznijeli svoje završne govore u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Prva presuda bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu izreći će se na zagrebačkom Županijskom sudu u utorak 20. studenoga, nakon što su tužiteljstvo i obrana u posljednja dva dana iznijeli svoje završne govore u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića presudu će objaviti u 10 sati u velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda u kojoj se Sanaderu u ovom postupku sudilo nešto više od godinu dana.

I dok tužiteljstvo tvrdi da je Sanader ratni profiter jer je 1994. primio proviziju od austrijske Hypo banke te da je za 10 milijuna eura mita izdao nacionalne interese predavši upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u, obrana je uvjerena da niti jedna optužba nije dokazana.

Stoga su i u završnom govoru zatražili da ga sud oslobodi svih optužbi, dok USKOK smatra da mu treba dosuditi najveću zakonom predviđenu kaznu koja za ova kaznena djela iznosi 15 godina.

U posljednjem obraćanju sudu Sanader je ponovio riječi svojih odvjetnika da je krunski USKOK-ov svjedok Robert Ježić lažnim terećenjem kupio svoju slobodu, a tužiteljstvo je optužio i za puštanje tajnih dokumenata u medije.

“Kako da im vjerujemo da ne puštaju tajne dokumente kada DORH nije podnio niti jednu kaznenu prijavu protiv bilo kojeg počinitelja, pa makar i anonimnog, niti protiv bilo kojeg medija koji su objavili dokumente koji su im dostavili”.

Tvrdi da je to pred drugim sudom potvrdio i novinar Igor Alborghetti rekavši da tajne dokumente dobiva od USKOK-a.

Sanader je kazao i da je provjeru navoda o curenju podataka zatražio i od Sabora te da je u međuvremenu “iz MUP-a dobio anonimni dopis u kojem je popis kontakata Mladena Bajića s odabranim novinarima koji su dobivali tajnu dokumentaciju”.

Kazao je i da je tijekom cijelog postupka rad njegova odvjetničkog tima bio uhođen bez naloga. Naveo je primjer da su u lipnju ove godine ispred kuće njegovih dvoje odvjetnika uočena dva civilna automobila čije registracije nema u evidenciji.

“Zatražena je provedba od mjerodavnih odbora u Saboru, nakon obrade ćemo vidjeti o čijim se vozilima radi. Mene to navodi na zaključak da DORH povlači poteze koji idu mimo zakona, koji nisu utemeljeni u zakonu, a sve zbog toga jer nisu kroz postupak doveli niti jedan materijalni dokaz koji bi utvrdio moje bilo kakvo inkriminirano ponašanje”, ustvrdio je Sanader.

Poričući da je kriminalac podsjetio je da je na izborima u dva navrata dobio legitimitet hrvatskih građana te da je vladu vodio savjesno na što je vrlo ponosan.

Predstavnica USKOK-a njegove je tvrdnje o nezakonitim postupcima tužiteljstva u potpunosti odbacila, priznajući tek da je “tužiteljstvo krivio za sve” jer su oni autori optužnice.

Hina


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.