Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

ZA GRAD bagerom na Gradsku upravu

Stranka ZA GRAD jutros je poslala bager na Gradsku upravu zbog opasnosti koju predstavlja za građane i gradska dobra.

Stranka ZA GRAD jutros je poslala bager na Gradsku upravu zbog opasnosti koju predstavlja za građane i gradska dobra.

”Nedavno rušenje Paromlina, jedinstvenog spomenika industrijske arhitekture na ovim prostorima, dokaz je njene neučinkovitosti i izravan poticaj ovoj simboličnoj reakciji stranke. Budući da nadležno ministarstvo šuti, stranka ZA GRAD je protiv Gradske uprave podnijela i kaznenu prijavu zbog uništavanja kulturnog dobra”, stoji u priopćenju Stranke za grad.

Dalje navode, ”Gradska uprava svoju akciju opravdava činom zaštite građana, no nema nikakvo opravdanje za dugogodišnju nebrigu o ovom kompleksu koja je do njegova trenutnog stanja i dovela. Što je još zanimljivije, rušenje (poslovično bez natječaja) provodi tvrtka Paron u čijim prostorijama je za vrijeme parlamentarnih izbora gradonačelnik imao svoj stožer. Paron je također vlasnički povezan s tvrtkom Munis. Munis je otprije javnosti poznat kao tvrtka koja je s Gradom razmijenila toliku količinu zemljišta da je Grad bio prijavljen USKOK-u. Radi li se i u rušenju Paromlina o još jednom u nizu “kumskih” pogodbi trebaju istražiti institucije”.

Iz stranke ZA GRAD podnijeli su kaznenu prijavu zbog sumnje da je nad Paromlinom počinjeno kazneno djelo oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra iz članka 319. Kaznenog zakona, a jučer je upućen i dopis Ministarstvu kulture kojim se predlaže pokretanje odgovarajućih prekršajnih postupaka temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kako ističu iz Stranke za Grad.

“Krajnji je čas da nadležno ministarstvo temeljem utvrđenih činjenica pokrene odgovarajuće prekršajne postupke za koje je zakonom ovlašteno kao tužitelj. Ministarstvo nije ‘bespomoćni promatrač’ ovdje, već ima zakonom predviđena ovlaštenja i dužnosti, koja nažalost očito ne obavlja dulji vremenski period. Ministarstvu je zato poslan popis i opis prekršaja učinjenih u slučaju ‘Paromlin’, a ukoliko Ministarstvo ponovno zakaže, obratit ćemo se nadležnom državnom odvjetništvu”, objasnio je Sandro Salopek, pravni stručnjak i vijećnik Stranke u gradskoj četvrti Novi Zagreb – istok.

Stranka ZA GRAD već je isticala potrebu za prenamjenom Paromlina kojom bi se očuvala njegova kulturna vrijednost. U Europi postoji niz dobrih primjera takve prakse – primjerice Tate Modern, jedan od najpoznatijih muzeja u Londonu, sagrađen je na prostoru bivše elektrane.

„Postoji velik broj rješenja koje je moguće provesti u djelo i svaka daljnja pasivnost trenutne Gradske uprave, a posebice destrukcija Paromlina, svjedok je njene nesposobnosti da učini nešto produktivno za Zagreb. Milijuni iz gradskog proračuna potrošeni su na gradnju fontana koje za grad nemaju nikakve značajnije vrijednosti, umjesto da se taj novac uloži u neprocjenjivi potencijal zaštićenog kulturnog dobra Paromlin. Ovaj čin je još jedna potvrda bezidejnosti i nejasnog plana upravljanja gradom od postojeće uprave.“ zaključio je Svibor Jančić, vijećnik gradske četvrti Maksimir iz stranke ZA GRAD.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.