Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

U veljači Hrvatska bilježi 0,3 posto manje zaposlenih nego u siječnju

Krajem veljače ove godine u Hrvatskoj su bile zaposlene ukupno 1.310.433 osobe, odnosno 4.205 osobe ili 0,3 posto manje nego na kraju siječnja, pokazuju podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku.

Krajem veljače ove godine u Hrvatskoj su bile zaposlene ukupno 1.310.433 osobe, odnosno 4.205 osobe ili 0,3 posto manje nego na kraju siječnja, pokazuju podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku.

Veljača je tako sedmi mjesec za redom u kojem se ukupni broj zaposlenih u Hrvatskoj smanjuje na mjesečnoj razini. Naime, nakon što je prošle godine od ožujka do srpnja zaposlenost rasla pod utjecajem sezonskih kretanja, smanjenje broja zaposlenih na mjesečnoj razini započelo je još od kolovoza lani i kontinuirano se bilježi do kraja drugog ovogodišnjeg mjeseca.

Na pad broja zaposlenih u veljači utjecalo je smanjenje broja zaposlenih u pravnim osobama, kojih je krajem veljače bilo 1.098.836, što je za 0,3 posto, odnosno 3.619 osoba manje nego u siječnju.

Broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama istodobno je smanjen za 0,2 posto ili za 465 osoba, na ukupno 188.173 zaposlene osobe krajem veljače, a pao je i broj osiguranih poljoprivrednika, i to za 121 osobu ili za 0,5 posto, na 23.424.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, pak, na kraju veljače u evidenciji nezaposlenih bilo je registrirano 384.376 osoba, a njihov je broj u odnosu na podatke s kraja siječnja porastao za 6.092 osoba ili 1,6 posto.

To se odrazilo i na povećanje stope registrirane nezaposlenosti sa siječanjskih 22,3 na 22,7 posto u veljači. Inače, posljednji je put stopa nezaposlenosti na tako visokoj razini bila prije gotovo 12 godina, odnosno u svibnju 2002. godine.

U većini od 19 područja djelatnosti kod pravnih osoba, odnosno u njih 12, u veljači je na mjesečnoj razini zabilježen pad broja zaposlenih, blagi se rast bilježi u pet djelatnosti, a u dvije se djelatnosti broj zaposlenih nije mijenjao.

Najviše je, za 0,3 posto ili 384 osobe, porastao broj zaposlenih u obrazovanju, i to na 110.636, dok je broj zaposlenih u informacijama i komunikacijama u veljači bio veći nego u siječnju za 0,2 posto, odnosno 53 osobe te je na kraju veljače iznosio 32.346.

Za 0,1 posto u veljači je rastao i broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji, stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima te u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi. Broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji tako je povećan za 157 osoba, na 197.255, a u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima za 73 osobe, na 51.312 zaposlena, dok je zaposlenih u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi u veljači bilo 72 više nego prethodnog mjeseca, odnosno ukupno njih 84.878.

Nasuprot tome, najveće mjesečno smanjenje broja zaposlenih, za 4,1 posto ili za 1.739 osoba, bilježi se u ugostiteljstvu i turizmu, koji su krajem veljače zapošljavali ukupno 40.859 osoba.

Smanjenje broja zaposlenih na mjesečnoj razini u veljači se bilježi i trgovini koja, osim industrije, ima najviše zaposlenih. Broj zaposlenih u trgovini u veljači je smanjen za 0,5 posto ili za 787 osoba, na ukupno 173.729 zaposlenih.

Napisao

Pročitajte još:

Edukacija

Koristeći podatke s LinkedIna i Burning Glass Institutea, Microsoft je analizirao oglase za poslove da detektira šest poslova za kojima postoji najveća potražnja.

Ljudski resursi

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Lifestyle

Nije uvijek lako uočiti lažljivca. Dok neke ponekad riječi i maniri odaju, drugi govore izmišljotine s uznemirujućom lakoćom.

Edukacija

Nagrađeni nisu skrivali zadovoljstvo što ih je udruga, s kojom dijele temeljne vrijednosti u poslovanju i u životu, odabrala za ove vrijedne nagrade, koje...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.