Umjetna inteligencija (UI) i srodne tehnologije mogle bi u Kini tijekom sljedeća dva desetljeća potaknuti stvaranje oko 90 milijuna novih radnih mjesta više nego što će ukinuti

UI i srodne tehnologije kao što su roboti, dronovi i autonomna vozila mogli bi osigurati neto povećanje zaposlenosti u Kini od oko 12 % tijekom sljedeća dva desetljeća, što iznosi oko 90 milijuna dodatnih radnih mjesta.

Predstavljanjem analize na Godišnjem sastanku novih lidera na Svjetskom gospodarskom forumu u Tianjinu, PwC procjenjuje da bi poticaj UI-e i srodnih tehnologija gospodarskom rastu u Kini mogao stvoriti milijune novih radnih mjesta, čime će se i više nego nadoknaditi ukidanje postojećih radnih mjesta. Međutim, izvješće tvrdi da nema prostora za opuštanje s obzirom na predviđeni razmjer poremećaja na tržištu rada koji će uzrokovati upravo navedene tehnologije.

Nova analiza u odnosu na Kinu u suprotnosti je s ranijim istraživanjima PwC-a koja ukazuju na uglavnom neutralan neto učinak UI-ja i srodnih tehnologija na radna mjesta u Ujedinjenom Kraljevstvu. U toj je analizi PwC utvrdio da bi navedene tehnologije do 2037. godine mogle uzrokovati ukidanje oko 20 % postojećih radnih mjesta u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali bi mogle i stvoriti približno jednak broj dodatnih radnih mjesta poticanjem gospodarskog rasta. Na temelju prethodnih istraživanja, PwC procjenjuje da će rezultati za Ujedinjeno Kraljevstvo vjerojatno biti poprilično slični prosjeku država članica OECD-a.

U usporedbi s procjenama za Ujedinjeno Kraljevstvo, predviđa se da će Kina imati višu stopu ukidanja radnih mjesta (26 % naspram 20 %) zbog većeg opsega mogućnosti automatizacije proizvodnje i poljoprivrede u Kini. Međutim, to će se i više nego nadoknaditi većim procijenjenim porastom kineskog BDP-a na temelju UI-e i srodnih tehnologija, što će u Kini stvoriti znatno veći broj radnih mjesta (38 %) nego u Ujedinjenom Kraljevstvu (20 %). Tablica u nastavku sadrži detaljnije rezultate za Kinu.

Tablica 1. – Procjena utjecaja UI-e i srodnih tehnologija na ukidanje i stvaranje radnih mjesta u Kini (2017.-2037.)

 Ukidanje radnih mjesta

(%) (milijuna)

Stvaranje radnih mjesta

(%) (milijuna)

Neto učinak

(%) (milijuna)

Usluge-21 %-7250 %16929 %97
Građevinarstvo-25 %-1548 %2923 %14
Industrija-36 %-5939 %633 %4
Poljoprivreda-27 %-5716 %35-10 %-22
Ukupno-26 %-20438 %29712 %93

Izvor: Analiza PwC-a (vrijednosti u postotcima prikazane su kao udio procijenjene zaposlenosti u 2017. godini)

Podijeli

Odgovori

Top