Unatoč deficitu, rebalansa državnog proračuna neće biti

Unatoč deficitu, rebalansa državnog proračuna neće biti

Ministar financija Slavko Linić izjavio je kako unatoč deficitu, rebalansa proračuna neće biti, te da je deficit nastao jer su isplaćeni svi poticaji seljacima kao i neka veća davanja.

“Neće biti rebalansa. Zašto je deficit – isplaćeni su svi poticaji seljacima, tek je peti mjesec, a isplaćeni su za svih 12 mjeseci, isplaćena su i neka veća davanja”, rekao je ministar Linić, odgovarajući na upit kad bi rebalans mogao biti, jer se i prije polovice godine došlo do 60 posto planiranog deficita.

Ministar financija očekuje da će se to izravnati do kraja godine.

“Mi novih sredstava ni za poticaje i subvencije koje smo nešto ranije isplatili, nećemo osiguravati. Ono što je bilo planom i proračunom predviđeno, to je samo malo dinamički ranije isplaćeno jer se država zadužuje do jedan, 1,5 posto godišnje, a privreda i ostali i pet i šest posto. Učinili smo tu uslugu svim poreznicima u državnom proračunu”, naglasio je.

Na upit u kojoj je fazi Zakon o porezu na nekretnine, ministar Linić je rekao kako je zakon pripremljen te da je manje-više sve pripremljeno, no da je uži kabinet Vlade odlučio da za sada taj prijedlog zakona ne pušta u proceduru. Dodao je kako je tu riječ o političkoj volji s obzirom da koalicijski predsjednici odlučuju.

Ne smatra da će nakon drugog kruga lokalnih izbora to biti drugačije.

“Ako zakon ne krene do kraja ove godine, Zakona o nekretninama neće najvjerojatnije ni biti”, dodao je.

Ministar Linić je na novinarski upit, govoreći o prijedlogu novog Zakonu o potrošačkom kreditu, naglasio kako se on odnosi samo na građane kojima banke žele ukinuti ili srezati minus, a ne na sve minuse na tekućim računima.

“Mi zabranjujemo ukidnje minusa i tražimo da banke ugovore dvogodišnji kredit. Ako je banka do jučer trpila građana sa minusom, neka sad izvoli građaninu omogućiti dvije godine. I to građanin ne treba imati uvjete za kredit niti išta, to se mora pretvoriti u dvije godine. Tražimo da građanina poštuje banka i da nema jednostranih akata”, kazao je.

Ministar financija smatra da je bankarsko ponašanje kojim banke bezrazložno traže od građana da vrate minus neprihvatljivo u organiziranoj državi.

“Bankari imaju preko tri do četiri milijarde plusa; ne dolazi u obzir da ćemo s 550 milijuna mi tjerati banke u gubitke – neće ostvariti gubitke. Smatramo da su u Hrvatskoj imali prevelike zarade na naknadama i kamatama i sad ograničavamo te zarade s najvišom kamatom”, zaključio je ministar Linić.

Podijeli

Odgovori

Top