Univerzalni punjač za mobitele je obavezan?

Univerzalni punjač za mobitele je obavezan?

Od novih pravila kojima se proizvođači obavezuju osigurati univerzalne punjače za elektronske uređaje najviše će profitirati potrošači.

Europski parlament je na ovotjednoj plenarnoj sjednici raspravljao o novosti koja će obradovati sve vlasnike mobitela. Naime, u izmjene Direktive o radio opremi uvrštena je odredba kojom se proizvođače elektronike obvezuje na uvođenje univerzalnog punjača za mobitele, tablete, mp3 playere, kamere i slične uređaje.

Današnje društvo sve više funkcionira online i život bez spravica koje nam omogućuju komunikaciju, navigaciju i zabavu je gotovo nezamisliv. No, mobiteli se često mijenjaju, kvare i gube i zato je prosječno kućanstvo zatrpano kablovima i punjačima. Osim toga, bacanje nepotrebnih punjača je i ekološki problem.

Izmjene direktive, a posebno obvezu uvođenja univerzalnog punjača, u svojoj raspravi na plenarnoj sjednici podržala je SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan.

“Pozdravljam donošenje Direktive o stavljanju na tržište radijske opreme jer će od novih pravila najviše profitirati potrošači. Najvažnija je novost zahtjev prema proizvođačima elektronike da počnu proizvoditi univerzalne punjače za mobitele i slične uređaje. Ovo je prvi put da EU donosi zakon kojim uvođenje univerzalnog punjača postaje obveza. U svijetu u kojem baterija pametnog telefona traje prosječno jedan dan, mala stvar poput univerzalnog punjača našim će građanima značajno pojednostavniti život,” rekla je Borzan.

Podijeli

Odgovori

Top