Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Uprava Croatia Airlinesa: Prekinite štrajk ili ćemo morati prodavati zrakoplove

Zbog štrajka dva sindikata nacionalni avioprijevoznik dnevno gubi oko milijun kuna dnevno, a do petka ukupno četiri milijuna kuna.

Zbog štrajka dva sindikata nacionalni avioprijevoznik dnevno gubi oko milijun kuna dnevno, a do petka ukupno četiri milijuna kuna.

Ukoliko se štrajk Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatskog sindikata prometnih pilota nastavi, Uprava Croatia Airlinesa ne odbacuje mogućnost drastičnih poteza poput prodaje zrakoplova što može prouzročiti tehnološki višak djelatnika. Nažalost, još uvijek nema dogovora između ova dva sindikata s jedne i Uprave Croatia Airlinesa s druge strane. Zbog toga nacionalni avioprijevoznik dnevno gubi oko milijun kuna dnevno, do danas više od pet milijuna kuna.

Iz Croatia Airlinesa javljaju kako spomenuti sindikati i dalje ne pristaju na uvjete ponuđene aneksom kolektivnog ugovora, unatoč tome što im je uprava ponudila maksimalne moguće ustupke. Po njihovim riječima sindikati nisu spremni načiniti nužne ustupke, već prekid štrajka uvjetuju produljem prava iz bivšeg kolektivnog ugovora što je neprihvatljivo poslodavcu. To, tvrde iz CA, ugrožava restrukturiranje i opstojnost kompanije.

S druge strane, iz SKOZ-a poručuju kako su spremni i na smanjenje materijalnih prava samo ne na način da taj i Sindikat pilota snose uvjerljivo najveći gubitak dosadašnjih prava. Poručuju i kako iz Uprave CA dolaze neprihvatljive prijetnje te da to nije način komuniciranja koji vodi dogovoru.

Inače, za danas je zabilježeno 6000 putnika i planirano 79 letova. Štrajkom je samo djelomično poremećen promet CA, a otkazani letove znače preusmjerene letove jer će većina putnika biti prevezena prema redu letenja zrakoplovima Croatia Airlinesa, a ostali dio unajmljenim zrakoplovima. Na internetskoj stranici Croatia Airlinesa navodi se da je otkazano 24 letova, a 29 ih je danas s unajmljenim zrakoplovima drugih aviokompanija.

Potpredsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota, Tomislav Gradišar, izjavio je Hini kako misli da će sindikati i Uprava CA uskoro sjesti za stol i započeti pregovore.

Naglasio je da su sindikati spremni prestati štrajkati u bilo kojem trenutku, uz uvjet da bivši kolektivni ugovor i dalje vrijedi dok traju pregovori o novom ugovoru.

“To bi kompaniju stajalo 20-ak tisuća kuna dnevno, umjesto milijunske štete zbog otkazivanja letova. Radi se o ‘win-win’ situaciji”, kazao je.

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

Air France planira navedenim tipom zrakoplova do 2025. zamijeniti svoje letjelice starijih generacija (Airbus A318 i A319, kao i nekoliko Airbus A320 ) na...

Energetika

Znate li da neki kućni uređaji mogu voditi “tajni” život i nastave raditi čak i kada pritisnete dugme za isključivanje?

Energetika

Nakon pripreme projekata i provođenja postupka javne nabave u gradu Svetom Ivanu Zelini krenuli su radovi na realizaciji projekta NEWLIGHT kojim se provodi rekonstrukcija...

Lifestyle

Putovanje zrakoplovom je izvrsna prilika da posvetimo malo vremena sebi. Osim čitanja knjiga, gledanja filmova možemo i meditirati.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.