Suzbiti dječji rad
Prema istraživanjima Paysons Centra Sveučilišta u Tulaneu u SAD-u, samo u Obali Bjelokosti i Gani preko pola milijuna djece radi pod uvijetima koji krše norme Organizacije za rad Ujedinjenih naroda (ILO). Mnogi se u Njemačkoj i Zapadnoj Europi pitaju kakve veze ima njihova konzumacija uskršnjih i inih čokoladnih poslastica s činjenicom da vlasnici plantaža u zapadnoj Africi upošljavaju djecu pod neljudskim uvijetima.
Jedan od koraka ka prihvaćanju te odgovornosti i u praksi je osnivanje “Foruma za održivi kakao” preko kojeg bi trebali biti poboljšani uvjeti za proizvodnju u zemljama porijekla. Jedan od ciljeva kampanje je i suzbijanje dječjeg rada na plantažama. No osim socijalnih aspekata državna inicijativa sadrži i one gospodarske naravi. Jedan od ciljeva od državnih ministarstava pokrenutog foruma je i osiguravanje pistupa njemačkih prerađivača najboljim sirovinama.
Problem – jeftina čokolada
Jedan od ciljeva je i taj da postotak uvezenog kakaa iz održivog uzgoja do 2020. dosegne 20 posto a do 2025. 70 posto. Cilj od 100 posto, što ga već nekoliko godina prakticira Nizozemska, Nijemci smatraju neostvarivim s obzirom da Njemačka uvozi deset puta više vrijedne sirovine od susjeda. No najveći problem mnogi vide u tomu što zapadni konzumenti nisu spremni platiti više za svoju čokoladu.
Pločica čokolade danas košta četvrtinu od onoga koliko je koštala u prije pedesetak godina. To naravno ide nauštrb radnika na plantažama koji sniženje cijena kakaa na svjetskom tržištu osjećaju na svojim leđima. “Dok je još 1980. poljoprivrednik u zapadnoj Africi za tonu kakaa dobio 5000 dolara danas mu se za istu količinu isplati tek 1250 dolara”, kaže Friedel Hütz-Adams iz nevladine organizacije “Südwind” (“Južni vjetar”).
Glavnog krivca za nepravednu raspodjelu dobiti od kakaa Hütz-Adams ali i mnogi drugi neovisni promatrači vide u najvećim svjetskim prerađivačima ove sirovine tvrkama Cargill ili mnogo poznatijem Kraft Foods koji najviše utječu na razvoj cijena kakaa. Tomu treba pridodati i najnoviji trend špekuliranja cijenama namirnica na svjetskim burzama što međutim ne pogađa samo kakao nego i ostale prehrambene sirovi
Deutsche Welle/Metro portal