Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Utjecaj pozitivne psihologije na život

Poduzeća, koja žele uspješno poslovati, pojedinci, koji žele kvalitetno živjeti i u životu uživati, sve više su svjesni značenja pozitivne psihologije.

Poduzeća, koja žele uspješno poslovati, pojedinci, koji žele kvalitetno živjeti i u životu uživati, sve više su svjesni značenja pozitivne psihologije. Stoga zanimanje za pozitivnu psihologiju u zadnjih 20 godina strelovito raste u poduzetništvu, javnoj upravi, školstvu, osobnom životu pojedinca, … dakle na onim područjima, gdje je moguće apliciranje saznanja iz pozitivne psihologije.

Što je uopće pozitivna psihologija?

Radi se o posebnom dijelu psihologije, koji se bavi različitim konceptima, koji usrećuju pojedinca kao što je npr. optimizam, sreća, osobna rast, individualna snaga, psihičko blagostanje, mudrost, kreativnost te proučavanje onoga što omogućuje optimalno djelovanje čovjeka te na koji način dobri socijalni odnosi utječu na dobro psihičko stanje pojedinca.

Osim toga da se pozitivna psihologija bavi pozitivnim razmišljanjem i pozitivnim emocijama, prije svega pokušava i dokučiti, koji čimbenici omogućavaju svakom pojedincu i grupama uspješnost i napredovanje te da su uz to, naravno, sretni.

Što morate znati vi kako bi shvatili značenje pozitivne psihologije te si na taj način osigurali priliku za kvalitetniji život?

1. Započnimo sa srećom …

Često se pitamo, što je zapravo sretan život? Da li je to novac, moć, kuće, automobili? Cristopher Peterson, utemeljitelj pozitivne psihologije drži da ništa od toga. Uvjeren je da nas najviše usrećuju drugi ljudi. Novac je iznimno važan za sreću siromašnih ljudi, ali mnogo manje za one koji su novčano zbrinuti. U tom slučaju bitniji su ostali čimbenici kao što su sloboda, međusobni odnosi, zadovoljstvo, kvaliteta života i povjerenje.

2. Iznenađujućih 40% je u našim rukama

Sreća je djelomično genetika i sudbina, međutim ne u potpunosti. U 40% se na nju može utjecati. Za sreću se može i osposobiti, stoga vam predlažemo da razmislite o pozitivnim stvarima u vašem životu, budite neovisni, hrabri, vedri, budite znatiželjni, neprestano učite, oduševite se, naučite se uvažavati, ali istovremeno budite dobronamjerni i suosjećajni. Uživajte u životu, kojeg živite.

3. I kako sve to iskoristiti u poslovnom svijetu…

Za poslovne ljude, menadžere zanimljiva je pozitivna psihologija na radnom mjestu, koja se bavi s otkrivanjem čimbenika, koji kako pojedincu tako i grupi, omogućavaju razvoj i optimalno djelovanje u poslovnom okruženju. Čovjek, koji je na poslu nesretan, ne može biti istinski sretan. Stoga je još i te kako bitno pozitivno ponašanje u radnom okolišu.

Svjesni morate biti da su zadovoljni zaposlenici s visokim stupnjem osjećaja sreće bolji suradnici, imaju bolje socijalne odnose, međusobno si pomažu te na taj način povećavaju uspješnost poduzeću. I to se može naučiti. Dakle, pobrinite se za sreću vaših zaposlenika.

Izvor: Doba.hr


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.