Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Uz pomoć novog modela države POS+ lakše ćete do stana

Prema računici ministarstva, na stan od 60 kvadrata po cijeni od 1400 eura po kvadratu ušteda nakon 31 godine jest 49.000 eura u odnosu na komercijalne kredite. Subvencioniranih 200 eura kupac će vratiti tek kada otplati dug kod banke

Prema računici ministarstva, na stan od 60 kvadrata po cijeni od 1400 eura po kvadratu ušteda nakon 31 godine jest 49.000 eura u odnosu na komercijalne kredite. Subvencioniranih 200 eura kupac će vratiti tek kada otplati dug kod banke

Od utorka će država po novom modelu POS+ omogućiti povoljniju kupnju oko 20 tisuća neprodanih stanova koji trenutačno stoje “zamrznuti” na tržištu, za što je zasad osigurano 50 milijuna kuna. Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš predstavila je danas novi model prema kojem kupac može dobiti državnu subvenciju od 200 eura po kvadratu uz uvjet da cijena stana koji se kupuje ne prelazi 1400 eura po kvadratu.

– Na tržištu je zamrznuta golema količina PDV-a koju mi ovim programom želimo osloboditi. Model limitiramo samo s dvije činjenice – kupac mora biti državljanin RH i za ostvarivanje ovih subvencija nije limitiran činjenicom da mu je to možda prva, druga ili treća nekretnina, ali jest limitiran cijenom od najviše 1400 eura po kvadratu jer država nema namjeru subvencionirati precijenjene stanove. Uvjet je i da prodavatelj bude u sustavu PDV-a – objasnila je ministrica Mrak Taritaš. Limitirajući faktor u cijeloj priči jest što kupac mora dati učešće od 15 posto vrijednosti stana, no, kako kaže ministrica, neke su banke već krenule u kalkulacije da i taj iznos uvrste u iznos odobrenog kredita.

Postupak kupnje uz ove subvencije vrši se tako da kupac pronalazi stan na tržištu te se javlja banci, nakon što banka ocijeni kreditnu sposobnost, kupac putem banke podnosi zahtjev za zajam javnih sredstava. Nakon toga APN donosi odluku o odobrenju zahtjeva za zajam javnih sredstava, a banka potpisuje ugovor o kreditu s kupcem i uplaćuje iznos kredita na račun prodavatelja te dokaze o uplati novčanih sredstava zajedno s ugovorima dostavlja APN-u. APN poziva kupca na zaključenje ugovora o zajmu javnih sredstava, uplaćuje ta sredstva na račun prodavatelja te prati povrat utrošenih poticajnih sredstava do konačne otplate. Prema računici ministarstva, na stan od 60 kvadrata po cijeni od 1400 eura po kvadratu ušteda je nakon 31 godine 49.000 eura u odnosu na komercijalne kredite. Subvencioniranih 200 eura kupac će u konačnici morati vratiti tek kada otplati dug kod banke.

Kamata je na subvenciju 4 posto dok se otplaćuje, a jedan posto u vrijeme počeka. Kada se zbroji kamata banke i države tijekom cijele otplate od 31 godine, ona iznosi 3,95 posto. U program POS + uključeno je deset banaka i tri stambene štedionice, a detaljan popis i sve informacije mogu se naći na internetskim stranicama APN-a.

Pogodnosti ovog modela

Pogodnosti ovog novog programa su: povoljnija kamatna stopa na kreditna sredstva banaka s kojima APN ima poslovnu suradnju (najniža kamata bila bi 4,90 posto), povoljnija kamatna stopa na javna sredstva (jedan posto poček, 4 posto otplata), mjesečna ušteda na anuitetu u odnosu na komercijalne kredite iznosi 76 do 107 eura, ukupna ušteda po završetku uplate od 24 do 28 posto te prosječna kamatna stopa od 3,95 posto.

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Stvari oko nas imaju jedan nedostatak - brzo se akumuliraju.

Nekretnine

Iako statistika cijena ide u prilog kupnji kuće, stanovi su većini kupaca i dalje primarna opcija.

Nekretnine

Kraj ljetnog perioda za većinu studenata već tradicionalno označava razdoblje intenzivne potrage za stanovima za najam u kojima će boraviti predstojeću akademsku godinu.

Financije

Bliži se još jedna runda natječaja subvencioniranih stambenih kredita.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.