Uzlet vodećih indeksa – jačanje američkog gospodarstva i rast eura

Uzlet vodećih indeksa – jačanje američkog gospodarstva i rast eura

Dow Jones indeks ojačao je 2,10 posto, na 10.404 boda, dok je S&P 500 skočio 2,35 posto, na 1.115 bodova, a Nasdaq indeks 2,76 posto, na 2.305 bodova.

Industrijski sektor među najvećim dobitnicima

Među najvećim dobitnicima bio je jučer industrijski sektor, što se zahvaljuje podatku njujorške podružnice središnje banke Feda da je u lipnju industrijska aktivnost u toj regiji porasla 11. mjesec zaredom.

Boeing je, pak, poručio da povećava proizvodnju jer su porasle narudžbe, zbog čega je cijena dionice tog proizvođača zrakoplova skočila više od 4 posto.

Rasle i dionice multinacionalnih kompanija

Osjetno su porasle i dionice multinacionalnih kompanija, koje ovise o rastu svjetskog gospodarstva, jer se ulagači nadaju da dužnička kriza u Europi neće značajnije naštetiti oporavku.

Pritom su ulagače ohrabrile uspješne aukcije obveznica Španjolske, Belgije i Irske, što je ublažilo strahovanja da će dužnička kriza smanjiti interes za europske obveznice.

Euro iznad 1,23 dolara

To je izazvalo rast tečaja eura, koji se jučer, po prvi puta od 3. lipnja, probio iznad granice od 1,23 dolara, dok je još prije tjedan dana vrijedio samo 1,1876 dolara, najmanje u više od četiri godine.

Jačanje eura prema dolaru izazvalo je, pak, rast cijena sirovina, pa se terminska cijena nafte jučer probila iznad 77 dolara po barelu.

S&P indeks skočio 2,7 posto

To je potaknulo energetski sektor. S&P indeks tog sektora skočio je 2,7 posto, pri čemu je poskupila, za 2,4 posto, i dionica British Petroleuma, koja je posljednjih mjeseci pod snažnim pritiskom zbog rasta troškova saniranja štete od istjecanja nafte u Meksičkom zaljevu.

Snažno su porasle i cijene dionica u tehnološkom sektoru, nakon što su dva velika tajvanska proizvođača čipova poručila da potražnja za poluvodičima raste.

Tvrtka za istraživanje tržišta IDC povećala je, pak, procjene ovogodišnjeg rasta prodaje osobnih kompjutora s 15 na 20 posto.

Zbog toga je jučer indeks poluvodičke industrije na burzi u Philadelphiji skočio 5,5 posto, pri čemu je dionica Intela, najvećeg svjetskog proizvođača čipova, poskupila 2,8 posto.

Cijena Microsofta rasla 4,3 posto

Cijena Microsofta skočila je, pak, 4,3, a Hewlett-Packarda 2,4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 posto, na 5.217 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,82 posto, na 6.175 bodova, a pariški CAC 0,98 posto, na 3.661 bod.

Podijeli

Odgovori

Top