Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Važnost cjeloživotnog obrazovanja

pixabay.com

Duža nezaposlenost, primanje naknade i podrške nezaposlenima, ne samo da opterećuju ionako prazan proračun, nego često znači i gubitak potrebnih znanja i vještina. Česti su i komentari kako upravo naknade djeluju na smanjenje motiviranosti prilikom traženja novoga zaposlenja. Čak polovica svih nezaposlenih osoba u Hrvatskoj su dugotrajno nezaposlene osobe.

Niz mjera koje provodi HZZ morale bi biti usmjerene na brže zapošljavanje. Za ovu godinu, u proračunu su osigurane 1,2 milijarde kuna za aktivne mjere zapošljavanja, a za zapošljavanje mladih osoba na raspolaganju su i sredstva iz Garancije za mlade, koja za idućih pet godina iznose oko 140 milijuna eura.

Brzina tehnološkog razvoja daje na važnosti cjeloživotnom obrazovanju i stjecanju novih znanja i vještina kako biste ostali u koraku s tržištem rada. Koncept cjeloživotnog učenja u svim životnim razdobljima (od rane mladosti do starosti) i u svim oblicima u kojima se ostvaruje:

1. Formalno obrazovanje – obrazovanje koje se provodi u različitim akreditiranim obrazovnim institucijama prema odobrenim programima, nakon čega se stječu priznate diplome i kvalifikacije. Osim što obuhvaća kronološki određeno obrazovanje mlađe osobe, također se odnosi na i na formalno obrazovanje odraslih.

2. Neformalno obrazovanje – odnosi se na obrazovanje koje ne dovodi do stjecanja novih kvalifikacija (diploma ili napredovanja na kvalifikacijskoj ljestvici).

3. Informalno učenje – učenje koje nastaje iz dnevnih aktivnosti vezanih uz posao, obitelj, prijatelje. Odnosno nenamjerno ‘životno’ učenje.

U Hrvatskoj je tek 3,4 % radnika uključeno u cjeloživotno obrazovanje. Za promjenu takvoga trenda potrebno je i partnerstvo s poslodavcima, te ubrzano priznavanje informalnih i neformalnih oblika stjecanja novih znanja.


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.