Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Većina članica EU-a mijenjala je zbog krize svoj porezni sustav

U cilju smanjivanja negativnih učinaka globalne ekonomske krize, posebice brzo rastuće nezaposlenosti, većina članica Europske unije (EU) mijenjala je svoj porezni sustav, i to uglavnom u smjeru niže porezne opterećnosti rada, rečeno je na današnjem otvaranju međunarodne znanstvene konferencije “Porezne reforme: iskustva i izgledi”.

U cilju smanjivanja negativnih učinaka globalne ekonomske krize, posebice brzo rastuće nezaposlenosti, većina članica Europske unije (EU) mijenjala je svoj porezni sustav, i to uglavnom u smjeru niže porezne opterećnosti rada, rečeno je na današnjem otvaranju međunarodne znanstvene konferencije "Porezne reforme: iskustva i izgledi".

Prema podacima koje je iznio Gaetan J. Nicodeme, iz Opće uprave za oporezivanje i carinsku uniju Europske komisije, više od polovice članica EU od početka krize povećalo je, primjerice, poreze na imovinu, posebice nekretnine, a jedna trećina dizala je i poreze na energente.

Kako je jedna od najtežih značajki ove krize bilo značajno povećanje nezaposlenosti, kao jedno od glavnih pitanja promišljanja europskih poreznih sustava bilo je u kojoj mjeri oni doprinose većoj nezaposlenosti. Stoga je većina članica posljednjih godina smanjivala davanja vezana uz rad, i to uglavnom kroz niže poreze za osobe s niskim primanjima, starije ili mlađe niskoobrazovane osobe, žene, ili za osobe u određenim niže razvijenim područjima, kazao je Nicodeme na konferenciji, koju su u Zagrebu organizirali Institut za javne financije te ekonomski fakulteti Zagreba i Rijeke.

Zbog toga je i Europska komisija u perspektivama svog ciklusa koordinacije gospodarske politike, odnosno tzv. Europski semestar za razdoblje do 2020. godine među temeljne ciljeve zacrtala smanjenje poreznog opterećenja rada i stavljanje porezne politike u funkciju poticanja gospodarskog rasta i razvoja, uz širenje porezne baze, umjesto povećanja poreznih stopa, te veću poreznu disciplinu, istaknuo je Nicodeme.

Ovom znanstvenom konferencijom, prema riječima ravnateljice Instituta za javne financije Katarine Ott, obilježava se 20. obljetnica prve velike porezne reforme u Hrvatskoj iz 1994. godine, kojom je u zemlji postavljen temelj modernog poreznog sustava.

Te su godine, naime, u Hrvatskoj uvedeni porez na dohodak, porez na dobit, trošarine i porez na dodanu vrijednost (PDV), a rezultati te reforme i danas čine okvir hrvatskog poreznog sustava.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.