Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Većina radnika u Hrvatskoj zauzima se za sebe na poslu, ali ‘biraju svoje bitke’

Zauzimaju li se radnici u Hrvatskoj za sebe i drže li do svog mišljenja, posebice kada je riječ o suprotstavljanju nadređenim osobama?

Zauzimaju li se radnici u Hrvatskoj za sebe i drže li do svog mišljenja, posebice kada je riječ o suprotstavljanju nadređenim osobama? Drugim riječima, proturječe li šefovima, ispravljaju li ih, nadopunjuju ili upozoravaju kada smatraju da su pogriješili, ili pak drže ‘jezik za zubima’? 

Upravo ta pitanja našla su se u fokusu najnovije ankete koju je proveo MojPosao, vodeći portal za oglašavanje radnih mjesta u Hrvatskoj i dio Alma Career grupacije. Svoje stavove i iskustva podijelilo je više od 1850 osoba.

Koliko se hrvatski radnici usude proturječiti šefu?

Prema istraživanju, svaka četvrta osoba (26%) uvijek, bez iznimke, proturječi šefu ili ispravlja nadređenu osobu ako je uvjerena da je navedena osoba napravila neku grešku.

Uvijek se radi o konstruktivnoj kritici, napominju, a jako je važno voditi računa o trenutku, odnosno tajmingu kada iznosimo kritiku. Kako pojašnjavaju, kritika ponekad padne na ‘plodno tlo’, a ponekad izazove negativne reakcije poput ignoriranja od strane nadređene osobe ili nastanka ozbiljnije svađe.

Većina ‘bira svoje bitke’

Dvije trećine ispitanika (66%) izjavljuje da ‘biraju svoje bitke’, odnosno ponekad proturječe nadređenoj osobi, a ponekad ostaju nijemi. Promišljaju o tome koliko je određeni šefov propust bitan za poslovanje, tim ili njihov status u tvrtki i reagiraju u skladu s time. Ako procijene da je riječ o sitnici, zadržat će to za sebe, a ako je ipak u pitanju neka važnija stvar, otvoreno će reći što misle. 

Strah i stav da je šef uvijek u pravu

Na koncu, 8% radnika nikada ne proturječi nadređenim osobama. Dok neki svoju odluku pojašnjavaju time što ne žele nikoga uvrijediti i kako je ‘šef uvijek u pravu’, drugi otvoreno priznaju da ih je strah reakcije koja bi mogla uslijediti.

Dio ljudi krivi roditelje koji ih ‘nisu naučili da se bore za sebe’, a neki jednostavno tvrde kako suprotstavljanje šefu nema nikakvog smisla.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.