Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Veleposlanik Merten: Ulaskom u EU udvostručite napore kako bi vas ulagači prepoznali

Veleposlanik se osvrnuo i na antipoduzetničku klimu u Hrvatskoj u kojoj građani strane tvrtke gledaju samo kao nekoga tko će doći zaraditi na njima, i rekao da to nije neuobičajeno, da su i Amerikanci tijekom 19. stoljeća bili sumnjičavi prema stranim ulagačima

Veleposlanik se osvrnuo i na antipoduzetničku klimu u Hrvatskoj u kojoj građani strane tvrtke gledaju samo kao nekoga tko će doći zaraditi na njima, i rekao da to nije neuobičajeno, da su i Amerikanci tijekom 19. stoljeća bili sumnjičavi prema stranim ulagačima

Ulaskom Hrvatske u EU privatna ulaganja postat će osobito značajna tijekom idućih 18 mjeseci i Hrvatska bi morala udvostručiti napore kako bi je ulagači prepoznali kao transparentno i profitabilno mjesto za poslovanje i zapošljavanje, kazao je u srijedu američki veleposlanik u RH Kenneth Merten.

Novi veleposlanik SAD-a, koji je na dužnost stupio krajem listopada, to je rekao pred oko 140 sudionika uglednih osoba iz hrvatskog gospodarskog i političkog života, na tradicionalnom ručku Američke gospodarske komore u Hrvatskoj. Među gostima na ručku bio je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sa suradnicima.

Veleposlanik je u govoru istaknuo značenje stranih ulaganja za američko gospodarstvo, napomenuvši kako su SAD prva zemlja u svijetu po ukupnim izravnim ulaganjima stranih tvrtki.

Stoga bi Hrvatska, po Mertenovoj ocjeni trebala ulaganja staviti na vrh svojih prioriteta prilikom ulaska u EU, a hrvatska vlada je to prepoznala naporima koje čini “u pronalaženju raznih oblika zakonodavstva čiji je cilj olakšavanje ulaganja i stvaranje radnih mjesta”.

Spomenuvši neke od poteza hrvatske vlade poput osnivanja radne skupine za poslovnu klimu i privatna ulaganja, te obnovljeno zanimanje za pomoć stranim ulagačima u uklanjanju izazova s kojima se susreću pri provedbi projekata u Hrvatskoj, američki veleposlanik odao je priznanje vladi, ali i napomenuo kako predstoji još puno posla i kako bi Hrvatska morala udvostručiti napore da bi u inozemstvu bila prepoznata kao dobro mjesto za poslovanje.

Veleposlanik Merten osvrnuo se i na antipoduzetničku klimu u Hrvatskoj u kojoj građani strane tvrtke gledaju samo kao nekoga tko će doći zaraditi na njima, i rekao da to nije neuobičajeno, da su i Amerikanci tijekom 19. stoljeća bili sumnjičavi prema stranim ulagačima i žalili se da se država “prodaje” upravo državi (Velikoj Britaniji) koju su pobijedili u borbi za nezavisnost.

To se u Americi odavno izmijenilo, i Hrvatska bi trebala usvojiti istu realnost te na strane ulagače gledati kao na veliku priliku da se zaposli mnogo građana i popravi opći standard, zaključio je.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U potrazi ste za poslom? U suradnji s portalom posao.hr predstavljamo vam 10 atraktivnih poslovnih ponuda ovog tjedna. Sretno sa zapošljavanjem!

Marketing i prodaja

Gotovo 200 uzvanika slušalo je predavanja vodećih SEO eksperata u industriji. Najrelevantnija i najveća SEO zajednica u Hrvatskoj konačno se okupila na jednom mjestu,...

Edukacija

I trećeg dana održavanja TV marketa NEM Dubrovnik 2023 impresionirao je sudionike velikim izborom događaja i mogućnosti za sklapanje poslovnih poznanstava, uključujući šest okruglih...

Edukacija

Tvrtka Agilcon najavila je prvu online besplatnu akademiju Marketing Automation Academy by Agilcon  koja će započeti 19. lipnja.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.