Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Vjerovali ili ne najbolje vijesti za Hrvatsku u ovoj godini stigle su iz Haaga

Oslobođeni generali, Registar branitelja, zdravstveni odgoj u školama, (ne)ravnopravnost među ministrima, TV pretplata, Sanader u zatvoru, rast nezaposlenosti – to su priče koje su obilježile godinu na izmaku

Oslobođeni generali, Registar branitelja, zdravstveni odgoj u školama, (ne)ravnopravnost među ministrima, TV pretplata, Sanader u zatvoru, rast nezaposlenosti - to su priče koje su obilježile godinu na izmaku

Nedvojbeno, događaj godine u Hrvatskoj je oslobađajuća presuda umirovljenim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Žalbeno vijeće Haškoga suda je poništilo prvostupanjsku osuđujuću presudu za progon, deportaciju, ubojstva i zločine protiv čovječnosti koje su, prema optužnici nekada glavne haške tužiteljice Carle Del Ponte, hrvatski generali počinili tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja. Iako pojedinačne zločine priznaje i hrvatski državni vrh, generali, smatrali su suci, nisu odgovorni za njih.

Carla Del Ponte i desničari – razočarani

I dok je Del Ponte izjavljivala kako je šokirana presudom koja je srušila tezu o Oluji kao zločinačkom pothvatu, hrvatska javnost je presudu, koja je pokazala da Hrvatska nije zasnovana na ratnom zločinu, dočekala s olakšanjem. DW piše das u razočarani ipak bili ekstremni desničari, upravo oni koji su godinama svoju platformu gradili na navodno nepoštenim suđenjima hrvatskim generalima. Naime, po dolasku u Zagreb Gotovina je zahvalio i državnim institucijama, ali i aktualnom premijeru i predsjedniku koji stoje na lijevoj strani političkog spektra. Odbacio je i nagađanja o mogućoj političkoj karijeri što je razočaralo dobar dio od 100 tisuća građana koji su dočekali generale na zagrebačkom glavnom trgu.

Registar koji nisu željeli svi

Nakon godina polemike treba li objaviti popis branitelja iz Domovinskog rata, lijeva vlada premijera Zorana Milanovića je ispunila obećanje. Registar branitelja je objavljen na internetu. O interesu javnosti svjedoči podatak da je u prvih pola sata nakon objave registar pretražilo pola milijuna građana, a već je prvog dana resorno ministarstvo primilo na desetke tisuća pritužbi. Naime, na popisu su brojne osobe koje navodno nisu sudjelovale u Domovinskom ratu, ali su koristile braniteljske povlastice. Iako su se braniteljske udruge okupljene oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) bunile protiv objave registra, već spomenuti oslobođeni generali nisu imali ništa protiv. Lažni branitelji su posao Državnog odvjetništva, poručio je ministar branitelja Predrag Matić.

Crkva protiv sekularne države

Nakon neuspjele intervencije u Zakon o umjetnoj oplodnji, Katolička crkva je otvorila novi front protiv vladajućih, ovoga puta na polju novouvedenog zdravstvenog odgoja. Dok Ministarstvo obrazovanja smatra da su osnovni pojmovi o masturbaciji, kontracepciji, rodno-spolnim razlikama i homoseksualnosti nužni minimum za odgoj suvremenog čovjeka, Kaptol tvrdi da je riječ o nametanju svjetonazora. Crkva je tako putem prodajne mreže najveće privatne kompanije u Hrvatskoj distribuirala letke protiv zdravstvenog odgoja. Unatoč činjenici da radnici te iste kompanije rade nedjeljom i blagdanima te da su uz letke na blagajnama izloženi kondomi i pornografija. Borba se nastavlja, poručuju iz građanskih udruga koje djeluju pod okriljem Crkve.

Nema jednakosti ni među ministrima

Vladajuća lijevo-liberalna koalicija je tijekom 2012. godine zabilježila pad potpore građana, između ostalog i zbog skandala i posljedičnih smjena unutar samih Banskih dvora. Tako je povjerenje ministra izgubila i podnijela ostavku ministrica okoliša Mirela Holy (SDP) i to zbog e-maila u kojem je od predsjednika uprave Hrvatskih željeznica tražila poštedu supruge stranačkog kolege od otkaza. Za ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu (SDP) je utvrđeno kako je u Vladu unio sukob interesa na način da nije prenio upravljačka prava svoje tvrtke na odvjetničko društvo, a koja je, da bi stvar bila gora, dužna 150.000 kuna. Među vjerovnicima su i državne tvrtke, no ministar nije izgubio povjerenje premijera. Vladanja se, silom prilika, odrekao i HNS-ov predsjednik Radimir Čačić za kojega je skrojena do ove vladajuće garniture nepostojeća funkcija prvog potpredsjednika vlade. Čačića je mađarski sud osudio na zatvorsku kaznu od 22 mjeseca zbog prometne nesreće u kojoj su 2010. godine poginule 2 osobe.

I TV pretplata postala skandal

Krajem godine je i rijetko spominjano Ministarstvo kulture postalo „slučaj“. Naime, mediji su citirali Milana Živkovića (SDP), pomoćnika ministrice Andree Zlatar (HNS), prema kojemu bi se u budućnosti mogao postaviti novi sustav prikupljanja televizijske pretplate. Skupe inkasatore bi mogla zamijeniti izravna naplata na plaći, a iznos bi ovisio o socijalnoj kategoriji pretplatnika. U jeku krize, mediji su ovu izjavu prezentirali kao uvođenje novog poreza što je dodatno ugrozilo poziciju vlade. Na negodovanje javnosti je reagirala sama ministrica kazavši da osobno preuzima odgovornost za ovaj propust, nakon čega je odgovorno – smijenila pomoćnika. Unatoč činjenici da je sličnu izjavu i sama ranije dala za javni radio. Civilna scena je u svemu vidjela pokušaj zaustavljanja donošenja dugoročne medijske strategije na kojoj je Živković radio, a koja ne ide na ruku komercijalnim izdavačima koji su i kreirali slučaj „tv pretplata“.

Bez pravog dijaloga s Beogradom

Predsjednik države Ivo Josipović je, po mnogima neočekivano, optužio zastupnika srpske nacionalne manjine Milorada Pupovca za etno-biznis i privatizaciju srpstva. Dok su neki analitičari tvrdili da je u pozadini sukoba kritičko pisanje lista čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće kojim predsjedava Pupovac, drugi su tvrdili da Pupovac, blizak bivšem srbijanskom predsjedniku Tadiću, mora otići po diktatu međunarodne zajednice, kako bi se poboljšao dijalog Zagreba i Beograda. Sukob je završio bez pobjednika, a dijalog između hrvatskog i aktualnog srbijanskog predsjednika Nikolića još uvijek nije uspostavljen.

Sanader u zatvoru, suđenja idu dalje

2012. godina je Hrvatskoj donijela i prvog osuđenog ratnog profitera. Nekad najmoćniji čovjek države, bivši šef HDZ-a i bivši premijer je tako nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora za primanje mita od austrijske Hypo banke, ali i mađarskog MOL-a. Zbog toga sada na suđenje za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i njegovo prelijevanje u crni fond nekad najmoćnije stranke u Hrvatskoj dolazi iz pritvora u Remetincu.

U zatvoru je završio i nekadašnji Sanaderov ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade Damir Polančec. On je pravomoćno osuđen na 9 mjeseci zatvora zato što je pola milijuna državnih kuna potrošio na kupovinu nepotrebne studije.

Sve manje radno sposobnih, sve više nezaposlenih

Ni dugo čekana objava rezultata popisa stanovništva nije donijela optimizam u Hrvatsku. Stanovnika je gotovo 4,3 milijuna. Katolici i dalje dominiraju među vjeroispovijestima i ima ih 86 %. Ipak, zamjetno je da ih je gotovo 200 tisuća manje, dok je udio agnostika i ateista porastao na 4%. Stanovništvo je od popisa 1953. godine ostarjelo za čak 10 godina pa prosječan građanin sada ima 41,7 godina. Ukratko, građani su sve stariji i sve ih je manje radno sposobnih. No još više zabrinjava podatak da posla nema ni za onih 357 tisuća radno sposobnih koji, prema najavama vladajućih, ne baš tako skoru svjetlu budućnost čekaju na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Napisao

Pročitajte još:

Izdvojeno

Stručnjaci tvrde kako mnogi nezaposleni otežavaju sami sebi svjesno ili nesvjesno sabotirajući potragu za poslom.

Edukacija

Pripremite se za proljeće uz najnovije seminare iz aktualne ponude seminara. Zašto ne biste poradili na vašem poslovnom obrazovanju uz seminare koje vam pruža...

Ekonomija

Jučer pristiglo Priopćenje  DZS donosi  rezultate  Ankete  o  radnoj  snazi  (ARS)  za tromjesečno razdoblje od srpnja do rujna 2015. Budući da je metodologija Ankete...

Novosti

Posljednje MasterIndex istraživanje kompanije MasterCard® provedeno u listopadu 2015. pokazuje da Hrvati dvostruko više putuju radi odmora nego radi posla (68% u odnosu 32%)....

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.