Vjerovnicima omogućen uvid u iznos blokade dužnika

Vjerovnicima omogućen uvid u iznos blokade dužnika

FINA je nedavno navela da izdaje taj podatak na temelju članka 14. st. 1. Pravilnika o načinu i provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima (NN 96/2010) i tim potezom pomogla vjerovnicima da ukoliko zatraže više puta taj podatak,  mogu snimiti priljeve sredstava dužnika, ili ocijeniti slijedi li likvidacija poslovanja.

Budući da je svakom vjerovniku važan podatak koliki je iznos blokade ispred njega, sada će lakše odlučiti hoće li nastavljati ovrhu na sudu ili čekati naplatu preko Fine. Posljedica promjene propisa je taj da Fina više nije imala zakonsko uporište da taj podatak podvede pod propise o zaštiti osobnih podataka ili neki drugi propis koji bi to pravo vjerovnicima branio.

Netransparentnost podatka stvarala zastoje u naplati

Dosadašnje postupanje Fine, predstavljalo je nepotrebno favoriziranje dužnika na štetu vjerovnika. Netransparentnost tog podatka stvarala je i zastoje u naplati te dovela do gomilanja ovrha jer su vjerovnici polagali nade u ovrhu preko Fine.

Riječ je o iznosu potraživanja svih vjerovnika koji blokiraju račun dužnika prije određenog vjerovnika. Budući da imaju prednost naplate, vjerovnik koji se poslije “prijavio” ima pravo doznati podatak o iznosu blokade. No Fina ga je sve do prošlog tjedna uskraćivala navodeći da vjerovnik nije ovlašteni tražitelj te da štiti osobne podatke dužnika.

www.poslovni.hr

Podijeli

Odgovori

Top