Vlada bi fiksirala franak i obrtnicima i poljoprivrednicima

Vlada bi fiksirala franak i obrtnicima i poljoprivrednicima

Nakon što je fiksacijom franka na 6,39 kuna zaštitila potrošače s kreditima u švicarskim francima od iznenadnog naglog porasta tečaja franka, Vlada bi fiksirala franak i obrtnicima i poljoprivrednicima. Naime, Vlada je predložila Saboru amandmane na prijedlog izmjena Zakona o kreditnim institucijama kojima se fiksirani tečaj kune u odnosu na švicarski franak na razini 6,39 kuna za franak primjenuje i na fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost, odnosno slobodna zanimanja, obrtnike te poljoprivednike.

Amandmanom, koji je predložila Vlada, isti stupanj zaštite pruža se i dužnicima – fizičkim osobama kada obavljaju registriranu djelatnost. Točnije, fiksiranje tečaja primjenjuje se na fizičke osobe koje obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja, obrtnike, trgovce pojedince te nositelje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, neovisno o visini i vrsti kredita u francima ili u kunama uz valutnu klauzulu u francima, javljaju mediji.

Razlika visine anuiteta odnosno obroka primjenom fiksiranog tečaja trošak je kreditne institucije, a mjera se uvodi s ograničenim rokom od godinu dana nakon stupanja na snagu Zakona.

Podijeli

Odgovori

Top