Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Vlada ispravlja samu sebe: Gospodarski rast bit će 0,7 umjesto 1,8 posto

To za proračunske prihode znači smanjenje od oko 1,2 milijarde kuna, a smanjit će se i rashodi kako bi se deficit proračuna održao u planiranih oko 3 posto BDP-a

To za proračunske prihode znači smanjenje od oko 1,2 milijarde kuna, a smanjit će se i rashodi kako bi se deficit proračuna održao u planiranih oko 3 posto BDP-a

Vlada će skorim rebalansom proračuna projekciju gospodarskog rasta u ovoj godini smanjiti s 1,8 posto na 0,7 posto, što za proračunske prihode znači smanjenje od oko 1,2 milijarde kuna, a smanjit će se i rashodi kako bi se deficit proračuna održao u planiranih oko 3 posto BDP-a, najavio je danas ministar financija Slavko Linić potvrdivši i da će plaće državnih i javnih službenika biti smanjene kroz smanjenje koeficijenta za 3 posto.

Očito je da svi smatraju da vladine projekcije gospodarskog rasta u ovoj godini od 1,8 posto nisu realne i da ih treba smanjiti, jer je evidentno da ćemo se moći osloniti samo na državne investicije, jer privatni sektor ocjenjuje da nije u mogućnosti značajno doprinijeti gospodarskom rastu. To je razlog da se procjena gospodarskog rasta u ovoj godini spusti s 1,8 na 0,7 posto, što znači i manje prihode, zbog čega treba smanjiti i neke rashode, izjavio je Linić u emisiji “U mreži prvog” Hrvatskog radija.

Rebalans će za oko 1,2 milijarde kuna smanjiti naše prihode, s obzirom da smanjujemo naše projekcije rasta, a s druge strane smanjit ćemo rashode da održimo deficit negdje u visini 3 posto BDP-a kako smo i planirali, kazao je.

Rashodi će se, uz ostalo, smanjivati nižim plaćama zaposlenih u javnih i državnim službama, a Linić kaže da se ne radi o dodatnom smanjenju.

I inače smo ocijenili da bi plaće trebale biti nešto niže u 2013. nego u 2012. godini. To je razlog zašto smo i krenuli s centralnim obračunom plaća, koji će uvesti više reda i veće kontrole i ocjenjujemo da ćemo tu uštediti. Sa sindikatima smo se pak ranije dogovorili oko božićnica, regresa za odmor, troškova prijevoza, itd., ali sve to nije bilo dovoljno i zato je pripremljena odluka oko umanjenja koeficijenata zaposlenih za 3 posto, rekao je Linić najavivši da bi obračun sa smanjenim koeficijentima za plaće državnih i javnih službenika išao već s idućom plaćom.

Linić vjeruje kako će sindikati biti protiv te odluke, da će je smatrati dodatnim udarom na zaposlenike, jer se plaće ne usklađuju sa životnim troškovima koji su rasli u prošloj godini, a plaće su već dvije-tri godine zamrznute.

Već smo se sporazumjeli o smanjenju pojedinih dodataka na plaće, tako da je ovo još jedna mjera koja ide na cijenu rada zaposlenih u javnom i državnom sektoru i sigurno neće biti dobro prihvaćena. No, to su i vrlo jasne poruke Vlade – koliko smo prezaduženi, gospodarstvo ne raste i ne uspijevamo pokrenuti privredu i u takvom trenutku ne možemo trošiti na dug.

Naš se dug penje na 180 milijardi kuna, približavamo se udjelu od 60 posto BDP-a, i to je razlog da moramo shvatiti da nešto moramo i umanjiti – mirovine ne, ali plaće da, istaknuo je Linić.

Ističe i da smanjenje plaća nije stvar pregovora sa sindikatima, već odluka Vlade o kojoj se ne pregovara.

Na upit da li će se plaće smanjiti svima, ili će se nekima povećati, na primjer prosvjetarima, ministar financija je kazao da je njima u srpnju prošle godine umanjen dio primanja koja nisu bila regulirana ni jednim ugovorom ili propisom. Ministarstvo rada će u tom dijelu korigirati samo plaće prosvjetara, a svima drugima će se smanjiti koeficijenti za 3 posto, zaključio je Linić.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

U publikaciji koju izdaje Hrvatska udruga banaka (HUB) iznose se rezultati ankete o ekonomskim očekivanjima, a prema kojoj glavni ekonomisti četiri najveće banke procjenjuju...

Izdvojeno

Ukupno gledajući, u posljednjih 25 godina u Hrvatsku je uloženo oko 34 milijardu eura, što je ako se gleda iznos prema broju stanovnika, solidno....

Izdvojeno

U organizaciji Udruženja stranih ulagača i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj danas je održana međunarodna konferencija "Ulaganje u ljudski kapital za gospodarski rast".

Financije

U najnovijem broju publikacije Croatian Economic Outlook najavljuju blago ubrzavanje stope rasta BDP-a s 3,0 posto u 2016. godini na 3,1 posto u ovoj...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.