Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Vlada predstavlja “road show” gospodarskih mjera u pet gradova [VIDEO]

Poduzetnicima, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i zainteresiranim građanima bit će predstavljene konkretne mjere koje poduzimaju Vlada, HBOR, HAMAG Invest i druge državne agencije, kao i mogućnosti korištenja EU fondova

Poduzetnicima, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i zainteresiranim građanima bit će predstavljene konkretne mjere koje poduzimaju Vlada, HBOR, HAMAG Invest i druge državne agencije, kao i mogućnosti korištenja EU fondova

Vlada je pripremila “road show” predstavljanja mjera za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva u pet hrvatskih gradova – Splitu, Osijeku, Varaždinu, Rijeci i Zagrebu, najavljeno je nakon današnje sjednice Vlade.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić najavio je da će na “road showu”, koji počinje 25. veljače u Splitu, poduzetnicima, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i zainteresiranim građanima biti predstavljene konkretne mjere koje poduzimaju Vlada, HBOR, HAMAG Invest i druge državne agencije, kao i mogućnosti korištenja EU fondova.

[infopunkt 6122 2]

Bit će im predstavljeni dosadašnji rezultati predstečajnih nagodbi, koji pokazuju da je do 18. veljače zaprimljeno 3.238 zahtjeva za nagodbama, koje ukupno iznose 32 milijarde kuna obveza, a tvrtke koje su podnijele prijedloge za pokretanje predstečajnih nagodbi zapošljavaju oko 25.000 radnika.

[infopunkt 6122 3]

Također će biti predstavljene brojne olakšice u Zakonu o poticanju ulaganja i unapređenju investicijskog okruženja, Zakon o strateškim investicijskim projektima, Poduzetnički impuls za 2013. i dr.

Prezentirat će se mjere HBOR-a, koji je lani povećao svoje plasmane za 3,5 milijardi kuna, posebno za konkretne investicijske projekte i izvoz, te uloga HAMAG Investa koji je lani gotovo udvostručio jamstveni kapital u odnosu na godinu prije, te je za 94 posto povećan broj zahtjeva za izdavanjem jamstava.

Grčić se pohvalio i da je njegovo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova prošle godine uspjelo ugovoriti sredstva u iznosu od 160 milijuna eura, dok je u prethodnih pet godina ukupno ugovoreno 250 milijuna eura.

Dodao je kako za uspjeh toga programa treba i malo sreće, odnosno promjena stanja u okruženju, što znači pozitivni gospodarski preokret u Europi i na tržištima najvećih hrvatskih gospodarskih partnera, kao što su Italija, Austrija, Slovenija i Njemačka.

Ulazak u EU trebao bi smanjiti troškove financiranja i povećati dostupnost kapitala hrvatskom gospodarstvu i to kroz liberalizaciju tržišta kapitala, dotok besplatnih transfera iz EU-a, izravna strana ulaganja te procese privatizacije, rekao je Grčić.

[infopunkt 6122 4]

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odbacio je sumnje u nejedinstvo Vlade u vezi pojedinih mjera ekonomske politike, istaknuvši kako je Vladina homogenost preduvjet za bilo kakav uspjeh.

Do različitih najava i disonantnih tonova u izjavama ministara zaduženih za ekonomska pitanja dolazi zbog vrlo brzih promjena u gospodarstvu, kako domaćem tako i svjetskom, tvrdi Vrdoljak.

[infopunkt 6122 5]

Onaj tko se ne prilagođava tim promjenama dovoljno brzo neće dobro proći, upozorio je Vrdoljak i naveo kao primjer dvadesetogodišnje hrvatsko “natezanje” s brodogradnjom, koja je državi dosad bila uteg oko vrata i stajala je 20 milijardi kuna.

Grčić je upozorio da su investicije u protekle četiri godine krize pale za 35 posto, a u privatnom sektoru i više, pri čemu je izgubljeno čak 100.000 radnih mjesta u realnom sektoru, dok je istodobno u javnom sektoru zaposleno 12.000 ljudi više.

Vlada sve radi kako bi pogurala investicije, jer one donose posao, radna mjesta i plaće, i pri tome mičemo jednu po jednu prepreku s puta, naglasio je Grčić koji kaže kako je to “put dubokog oranja”.

[infopunkt 6122 6]


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.