Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Vodič do blagostanja! Znate li napraviti osobni godišnji financijski plan?

Početak svake godine idealno je vrijeme za izradu financijskih planova u nadolazećem razdoblju. Ako su vaše osobne financije u prošloj godini podbacile, sada je pravo vrijeme da razmislite o svojem pristupu prema novcu i krenete pravim putem.

Početak svake godine idealno je vrijeme za izradu financijskih planova u nadolazećem razdoblju. Ako su vaše osobne financije u prošloj godini podbacile, sada je pravo vrijeme da razmislite o svojem pristupu prema novcu i krenete pravim putem.

Planiranje vodi do blagostanja

Prvi korak je godišnja inventura. Za to vam ne treba financijski stručnjak koji će satima pregledavati vaše dokumente i reći vam ono što već znate. Učinite to sami, kod kuće uz samo par sati pažljivog planiranja. Evo što najprije morate učiniti:

Ciljevi

Inventuru počnite tako da pogledate koje ste si ciljeve zadali početkom prethodne godine, koje ste ostvarili, a koje niste. Odmah utvrdite imate li dovoljno novca u vašim fondovima za crne dane te imate li dovoljno novca za preživljavanje kojeg mjeseca u traženju posla. Ako se planovi lani nisu ostvarivali kako ste planirali vrijeme je za veću discipliniranost i redovita odvajanja za štednju.

Životne promjene

Ako ste dobili dijete, odmah štedite za njegovo obrazovanje. Takvi primjeri su najbolji financijski put ako vam se dogodilo nešto revolucionarno. Ako ste se, pak, oženili, razveli, promijenili posao, preselili ili umirovili vaši se financijski planovi mijenjaju dramatično.

Osiguranje

Zaštitite sebe i svoju imovinu raznim vrstama osiguranja u novoj godini. Kupili ste novi stan ili automobil? Dogradili ste kuću? Vaše dijete je dobilo vozačku dozvolu? Jeste li osigurani od nesreće na radnom mjestu? Početak godine najbolje je vrijeme da si postavite ova pitanja i djelujete preventivno.

Dugovi

Oslobođenje od dugova je kao da ste si dali povišicu. Imat ćete puno više novca za uštedjeti, uložiti i potrošiti ako se riješite dugova po osnovi kreditnih kartica. Da li ste ušli u 2012. bez plana kako se riješiti tih dugovanja?

Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan na portalu Volim-novac.hr možete naći nekolicinu tekstova o tome kako se riješiti dugova i loših kreditnih kartica, koje uz vas trebaju biti samo za hitne slučajeve, a ne i za financiranje svakodnevne potrošnje, što nas vodi do zaključne točke:

Svakodnevna potrošnja

Bacite pogled na sve račune koji tijekom mjeseca dođu u vaš dom: struja, voda, grijanje, odvoz smeća, telefon, tv pretplata, internet i pogledajte ima li mjesta za rezanje troškova i trošite li u skladu sa svojim mogućnostima. Ako je odgovor na to pitanje negativan, što u većini slučajeva jest, vrijeme je za discipliniranu štednju kroz držanja plana koji ste upravo usvojili.

Volim-novac.hr


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.