Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Vodik kao energent budućnosti

EU je prepoznala važnost i značaj vodika te je otvorila brojne natječaje za daljnji razvoj tehnologija u iskorištavanju vodika.

Klimatske promjene i veoma visoke temperature s kojima se trenutno suočavamo koje nastupaju kao posljedica tih promjena prijetnja su našoj egzistenciji. Upravo zbog toga EU je donijela Europski zeleni plan (European Green Deal) koji sadrži mjere za unaprjeđenje učinkovitog iskorištavanja resursa prelaskom na čisto kružno gospodarstvo te mjere za zaustavljanje klimatskih promjena, obnovu biološke raznolikosti i za smanjenje onečišćenja. Naime, ulaganja EU u razdoblje od 2021. do 2027. godine bit će usmjerena na pet glavnih ciljeva pri čemu je jedan od njih zelena Europa bez ugljika.

Iako je vodik do sada imao skroman udio kao izvor energije u svijetu, njegov potencijal sve više dolazi do izražaja. Vodik se dobiva iz obnovljivih izvora energije kao što su geotermalni izvor, sunce, vjetar…, a moguće ga je dobiti čak i iz smeća čime rješavamo dva problema istovremeno. Upravo čisti vodik može pridonijeti dekarbonizaciji teške industrije i cestovnog prijevoza tereta, u kojima se troše velike količine fosilnih goriva.

Vodik predstavlja međučlanak između proizvodnje i potrošnje električne energije. Za razliku od baterije čije zbrinjavanje još uvijek nije moguće toga problema s vodikom nema. Neke od glavnih prednosti vodika su što ga je moguće staviti u različite oblike (plin, tekućina), što ga je lako transportirati (plinskim cijevima, kamionima) te što ne mijenja svoju kemijsku strukturu odnosno ne gubi na jačini.

EU je prepoznala važnost i značaj vodika te je otvorila brojne natječaje za daljnji razvoj tehnologija u iskorištavanju vodika. Natječaji se provode u sklopu programa Horizon Europe. Neki od natječaja su već otvoreni, dok će se drugi otvarati u narednim mjesecima. Na natječaj se može prijaviti pravni subjekt odnosno bilo koja fizička ili pravna osoba stvorena i priznata kao takva prema nacionalnom zakonu, pravu EU-a ili međunarodnom pravu, koja ima pravnu osobnost i koja može, djelujući u svoje ime, ostvarivati prava i biti podložna obvezama ili subjekt bez pravne osobnosti. Pravne osobe koje čine konzorcij imaju pravo sudjelovanja pod uvjetom da konzorcij uključuje: najmanje jednu neovisnu pravnu osobu sa sjedištem u državi članici i najmanje dvije druge neovisne pravne osobe, svaka osnovana u različitim državama članicama ili pridruženim zemljama. Svaki projekt je višemilijunski. Primjerice ukupna vrijednost projekta „Plastični otpad kao kružna sirovina za industriju“ iznosi 9 milijuna. Većina trenutno objavljenih natječaja su iz područja istraživanja i inovacija te se mogu financirati do 100% te iz područja inovacijskih aktivnosti gdje je iznos sufinanciranja 70%

Budući da je tvrtka Tetida prepoznala važnost ovih projekta te da smo se jednim djelom usmjerili na prijavu na iste redovito objavljujemo novitete iz područja vodika. Same natječaja možete potražiti na našoj stranici https://tetida.eu/hr/eu-natjecaji/ ili na stranicama EU.

Pročitajte još:

Energetika

Jedna od najvećih prepreka tehnologiji gorivih ćelija je pronaći energetski učinkovit i ekonomičan način stvaranja vodikovog goriva. No što ako bi se odgovor mogao...

Novosti

I dok je cijena najprodavanijeg benzina na Ininim benzinskim postajama premašila devet kuna te nam je sada 9,31 kunu potrebno za litru tog goriva,...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.