Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Vrdoljak: HGK je potrebna hrvatskom gospodarstvu [VIDEO]

Skupština Hrvatske gospodarske komore (HGK) na današnjoj je izvanrednoj sjednici razriješila Nadana Vidoševića dužnosti predsjednika HGK te za vršiteljicu dužnosti predsjednice Upravnog odbora i v.d. predsjednice HGK imenovala Sabinu Škrtić, pomoćnicu ministra gospodarstva.

Skupština Hrvatske gospodarske komore (HGK) na današnjoj je izvanrednoj sjednici razriješila Nadana Vidoševića dužnosti predsjednika HGK te za vršiteljicu dužnosti predsjednice Upravnog odbora i v.d. predsjednice HGK imenovala Sabinu Škrtić, pomoćnicu ministra gospodarstva.

Škrtić je za v.d. predsjednice HGK predložio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je također bio na sjednici skupštine HGK.

Na mjestu v.d. predsjednice HGK Škrtić će ostati do nove skupštine HGK na kojoj bi trebao biti izabran novi predsjednik Komore.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pojasnio je kako je HGK odvojena od politike, ali da se Ministarstvo gospodarstva sada uključilo kako bi pomoglo u teškoj situaciji za Komoru, jer bi se u protivnom nastavilo s urušavanjem njena ugleda.

Zato je zamolio Škrtić da je predloži za v.d. kako bi se u tom kratkom mandatu pripremila izborna skupština, natječaj za izbor novog predsjednika Komore, kao i novi financijski plan.

HGK će, kazao je Vrdoljak, u novom financijskom planu morati reducirati troškove i prihode, morat će se razmotriti ili potpuno ukidanje ili smanjivanje članarine te smanjenje doprinosa.

No, kazao je kako se neće raditi uštede na način da se ugrozi budućnost HGK, jer je Komora potrebna i gospodarstvu i Vladi te će se u sljedeća dva, tri mjeseca iskristalizirati što dalje.

Nužno je ozbiljno razmotriti ukidanje članarine i smanjivanje doprinosa, ponovio je ministar dodajući kako HGK mora biti jeftinija i efikasnija hrvatskom gospodarstvu.

Kazao je i kako je prijedlog Škrtić za v.d. predsjednicu HGK nezahvalna funkcija, svjestan je da time preuzimaju političku odgovornost, ali isto tako je naglasio kako je Škrtić to prihvatila uz uvjet provedbe restrukturiranja Komore i što je moguće u kraćem roku raspisivanje natječaja za novog predsjednika.

U međuvremenu istražni organi moraju neometano i uz punu podršku svih zaposlenika obavljati svoj posao, rekao je.

“Svi koji su bili u lancu moraju odgovarati i ja se iskreno nadam da ćemo jednom prestati krasti u ovoj zemlji”, istaknuo je ministar Vrdoljak.

[infopunkt 7441 5]

Dodao je kako se osobno nada da će iz ovog teškog stanja, iz ovog kaosa koji se dogodio, HGK izaći efikasnija, korisnija, jeftinija i u tome će imati punu podršku resornog ministarstva.

Škrtić se zahvalila na ukazanom povjerenju ističući kako će napraviti sve da ga opravda.

Kazala je kako je ovo isključivo privremeno rješenje, ciljevi su vrlo jasni – financijski plan, organizirati izbornu skupštinu i potvrditi novog čelnika HGK te osigurati mir gospodarskoj Komori.

Na skupštini je bilo prisutno 48 članova, a za odluku o razriješenju Nadana Vidoševića s funkcije predsjednika HGK glasalo je 46. No, nitko nije bio ni protiv niti suzdržan, pa ispada da ih dvoje nije ni glasalo.

Odluka o imenovanju Sabine Škrtić za v.d. predsjednicu HGK donesena je sa 46 glasova za uz dva suzdržana glasa.

[infopunkt 7441 4]

Na skupštini je usvojena i odluka o razriješenju član Upravnog odbora HGK Zdanka Adrovića koji je ostavku podnio pisanim putem.

Izvanredna skupština HGK održana je nakon što su u srijedu Nadzorni i Upravni odbor HGK suspendirali Nadana Vidoševića s mjesta predsjednika Komore, a nakon što je Vidošević uhićen zbog sumnje u izvlačenja najmanje 35 milijuna kuna iz HGK.

Nadzorni i Upravni odbor HGK također su u srijedu za vršitelja dužnosti predsjednika HGK imenovali Darka Petričevića, no nedugo nakon njegova imenovanja mediji su objavili da se protiv Petričevića vode kazneni postupci, uz ostalo i zbog neisplate plaće radnicima.

Vidoševića, koji je na čelu HGK bio proteklih 18 godina, USKOK tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja najmanje 35 milijuna kuna iz HGK te mu je u srijedu, 13. studenog, određen jednomjesečni istražni zatvor.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.