Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Vrdoljak: Krajem godine natječaj za istraživanje u srednjem Jadranu

Ministar očekuje potpisivanje ugovora sredinom 2014. godine, potom dvije do tri godine istraživanja, a tek nakon toga eksploataciju koja će hrvatskim građanima i industriji omogućiti jeftinije energente i sigurnu opskrbu energentima Hrvatske

Ministar očekuje potpisivanje ugovora sredinom 2014. godine, potom dvije do tri godine istraživanja, a tek nakon toga eksploataciju koja će hrvatskim građanima i industriji omogućiti jeftinije energente i sigurnu opskrbu energentima Hrvatske

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je danas u Splitu da će krajem ove godine biti raspisan natječaj za istraživanje ugljikovodika u srednjem Jadranu.

“Očekujem krajem ove godine raspisivanje natječaja, polovicom 2014. godine i potpisivanje ugovora, potom dvije do tri godine istraživanja, a tek nakon toga eksploataciju koja će hrvatskim građanima i industriji omogućiti jeftinije energente i sigurnu opskrbu energentima Hrvatske”, rekao je Vrdoljak odgovarajući na pitanja novinara kada će početi eksploatacija u srednjem Jadranu.

Istraživanje i eksploatacija u srednjem Jadranu je veliki strateški projekt za čiju je realizaciju potrebno vrijeme, kazao je Vrdoljak koji je danas u Dugopolju pustio u rad IV. dio plinovodnog sustava Like i Dalmacije, odnosno dionicu plinovoda od Benkovca do Dugopolja dugu 96,5 kilometara a u koju je Plinacro investirano 277,7 milijuna kuna.

Gradnja distribucijske mreže prema Splitu pitanje je koncesionara, rekao je odgovarajući na pitanja novinara Vrdoljak koji je istaknuo važnost plina za Dalmaciju jer se, osim za grijanje u zimskom razdoblju, može koristiti i za hlađenje tijekom ljetne sezone.

Na upit koliko su Splićani zainteresirani za uporabu plina, Vrdoljak je rekao kako postoji ozbiljan koncesionar koji je radio studiju isplativosti, a ta je studija rađena vjerojatno na bazi kalkulacije zainteresiranosti industrije i građana za plin.

Inače, koncesionar za Splitsko-dalmatinsku županiju je tvrtka EVN Croatia iz koje najavljuju da bi prvi kupci na distribucijski sustav u Dugopolju mogli biti priključeni početkom iduće godine, a trebat će šest mjeseci do godinu dana za izgradnju plinovoda do Splita i priključenja u tom gradu.

Na upit je li današnje puštanje u rad IV. dijela plinovodnog sustava Like i Dalmacije povezano sa skorašnjim lokalnim izborima, ministar Vrdoljak je rekao kako je riječ o jednoj od kapitalnih, velikih pozitivnih priča započetoj prije deset godina koja se danas završava i nema razloga povezivati je s nekim sitnim političkim interesima.

Dodao je kako se puštanje u rad nije moglo organizirati ranije s obzirom da je uporabna dozvola dobijena tek krajem travnja.

Predsjednik Uprave Plinacroa Marin Zovko najavio je da će ta tvrtka u ovoj godini investirati oko 110 milijuna kuna.

Po njegovim riječima, kompletna investicija 290 kilometara magistralnog plinovoda od Bosiljeva do Splita stajala je 1,15 milijardi kuna.

Taj plinovod prolazi kroz šest županija i na njega se veže 140 kilometara odvojnih plinovoda s mjerno-redukcijskim stanicama ukupne vrijednosti još oko 440 milijuna kuna, dodao je Zovko napominjući kako je projekt Plinacro financiran s 50 posto vlastitih sredstava, a 50 posto sredstvima Europske investicijske banke.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.