Vrdoljak: Ovaj projekt hrvatskim građanima donosi najjeftiniji plin! [VIDEO]

Vrdoljak: Ovaj projekt hrvatskim građanima donosi najjeftiniji plin! [VIDEO]

U Ministarstvu gospodarstvu danas je potpisan ugovor s tvrtkom Spectrum Geo za seizmičko snimanje 2D tehnikom i za prodaju tih podataka u ime Hrvatske svim zainteresiranim kompanijama.

Naime, kako ističe ministar Ivan Vrdoljak odabrana jer ima najveću bazu seizmičkih podataka na Sredozemnom moru i najviše iskustva u regiji i na Mediteranu.

„Počinjemo novu eru u eksploataciju nafte i plina, a cilj je da hrvatski građani i industrija imaju najjeftiniji plin. Pored toga, u Hrvatsku će se sliti milijardi kuna vrijedne investicije. U Hrvatskoj se proizvodi 65 posto ukupne domaće potrošnje prirodnog plina, a nafte svega 20 posto. Potencijali su znatno veći. U roku od četiri, pet godina od danas popravit ćemo tu bilancu u Hrvatska će postati i izvoznik“, kaže ministar.

Naime,  seizmički podaci ostaju zauvijek u vlasništvu Hrvatske te da su već interes za eksploatacijom ugljikovodika iskazale velike svjetske kompanije. Ipak, ugovor je vrijedan kako kaže ministar – 0 kuna, Spectrum Geo će istraživati – a u Hrvatskoj će pojeftiniti plin.

[infopunkt 7099 5]

Predsjednik i glavni izvršni direktor Rune Engo je istaknuo da će kompanija pokriti 35 tisuća četvornih kilometara te da preuzima sve troškove i rizik na sebe, ali i da je uvjeren kako će pronaći ugljikovodike u Hrvatskoj s obzirom da su već pronađeni s talijanske strane.

Na novinarske sumnje po pitanju istraživanja tla ministar kaže da netko pokuša preskočiti proceduru, napraviti krivi korak, ja ću osobno prvo njega pozvati na odgovornost, a onda sebe.

[infopunkt 7099 6]

Podijeli

Odgovori

Top