Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Wall Street: optimizam u vezi ‘fiskalne litice’ potaknuo tržište

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon izjave Johna Boehnera, vodećeg republikanca u Kongresu, da je moguć kompromis po pitanju proračuna kako bi se izbjegla ‘fiskalna litica’.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon izjave Johna Boehnera, vodećeg republikanca u Kongresu, da je moguć kompromis po pitanju proračuna kako bi se izbjegla 'fiskalna litica'.

Dow Jones indeks ojačao je 106 bodova, ili 0,83 posto, na 12.985 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,79 posto, na 1.409 bodova, a Nasdaq indeks 0,81 posto, na 2.991 bod.

Većinu dana ti su indeksi proveli u negativnom području, a naglo su porasli nakon što je Boehner kazao da je optimističan po pitanju dogovora oko proračuna, čime bi se izbjeglo automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza početkom iduće godine, koje bi uvelo američko gospodarstvo u recesiju.

Predsjednik SAD-a Barack Obama pridonio je optimizmu, kazavši da se nada da će se sporazum postići u iduća četiri tjedna.

Jesu li te izjave realne, to će se ubrzo pokazati.

„Najviše pozornosti ulagača privlači rasprava oko ‘fiskalne litice’, a kratkoročno, mislim da je malo preoptimistično očekivati da će taj problem biti brzo riješen“, kaže John Manley, strateg u fondu Wells Fargo Advantage Funds.

Jučer su cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi da će problem biti riješen, dok su dan prije pale jer je vođa demokrata u Senatu Harry Reid kazao kako je razočaran malim napretkom u pregovorima o izbjegavanju ‘fiskalne litice’.

Takvo nesigurno trgovanje može se očekivati i idućih tjedana, kažu analitičari.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, Nasdaqu i NYSE MKT-u vlasnika je jučer zamijenila 6,1 milijarda dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,5 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 posto, na 5.803 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,15 posto, na 7.343 boda, a pariški CAC 0,37 posto, na 3.515 bodova.

Hina/Reuters


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.